mezeskalacsos piramis szelet

Régi klasszikus új köntösben: mézeskalácsos, vaníliakrémes piramis szelet

Kicsik és nagyok is imádni fogják!

A tradicionális piramis szelet gyerekkorunk nagy kedvence, arra gondoltunk, miért ne lehetne az ünnepi asztal egyik sztárja? Mutatunk egy izgalmasabb változatot.

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál szódabikarbóna | 12,5 dkg vaj/margarin | 5 dkg méz | 15 dkg porcukor | 2 tojás | 1 dl tej
A krémhez: 4 dl tej | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 2 csomag vaníliás cukor | 15 dkg sárgabaracklekvár
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé

  1. A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, puha vajat/margarint keverőtálba tesszük, kissé elmorzsoljuk. A mézet, porcukrot, tojást és tejet simára keverjük, a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává gyúrjuk. Szobahőmérsékleten letakarva 15-20 percet pihentetjük.
  2. Az így kapott tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, a két darabot lisztezett munkalapon fél cm vastag, kb. 30×30 cm-es lappá nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, 180 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük.
  3. A harmadik tésztarészt lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, csillag és karácsonyi kiszúrókkal kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. A krémhez 3 dl tejet a cukorral felforralunk, majd a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral besűrítjük. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal és a vaníliás cukorral. Félreteszünk belőle 3-4 evőkanálnyit.
  5. A mézes lapokat kb. 10 cm széles csíkokra vágjuk, az egyiket félretesszük a talphoz. A többi lapot a krémmel és a lekvárral felváltva 2-2 rétegben összetöltjük, majd hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után az asztal szélére húzzuk, és a betöltött lapokat átlósan félbevágjuk (ha a téglalap hosszabb oldala van hozzánk közelebb, akkor a jobb alsó sarok felől vágunk a bal felső sarok felé). A félretett lapot vékonyan megkenjük a félretett krém negyedével, majd a talpra egymással szemben fordítva ráhelyezzük a betöltött lapokat, így alakítva ki a jellegzetes formát. Vékonyan átkenjük a maradék krémmel, hűtőbe tesszük dermedni.
  6. A díszítéshez a vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Mézeskalács csillagokkal díszítjük.

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 2×8-10 PERC
KALÓRIA 716 KCAL/SZELET

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/02. lapszámában jelent meg.
A magazint keresd az újságárusoknál!

Desszert