A húsimádók nehezen tudják elképzelni a karácsonyi étkezéseket hús nélkül, pedig zöldségekből is lehet különleges ünnepi fogásokat alkotni (amire Kovács Panka vegán töltött káposztája is tökéletes példa). Be is bizonyítjuk az alább recepttel!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 12,5 dkg vaj/margarin | 1 teáskanál só | 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 tojás
A töltelékhez: 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség) | olívaolaj | 50 dkg kelkáposzta | só, frissen őrölt bors | 1 gerezd fokhagyma | 25 dkg apró szemű, főtt lencse (konzerv) | 1 tojás + 1 a kenéshez | 2 evőkanál zsemlemorzsa | 2 evőkanál mustár
- A tésztához morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajat/margarint a sóval elkevert liszttel, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk hozzá a tojást. Dolgozzuk össze a tésztát, ha túl kemény, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a töltelék elkészül.
- A töltelékhez az apróra kockázott sütőtököt forró serpenyőben, kevés olívaolajon süssük ropogósra, adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztát, majd fonnyasszuk meg. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítsük. Keverjük hozzá a lecsöpögtetett lencsét, majd ha meghűlt, a felvert tojást és 1 evőkanál zsemlemorzsát is.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastag téglalappá, a középső részt kenjük meg mustárral, szórjuk meg a maradék zsemlemorzsával. Terítsük erre a részre a tölteléket, a hosszabb oldaláról indulva tekerjük fel. A leeső részekből formázzunk például csillagokat, díszítsük ezekkel a tésztarudat.
- A felvert tojással kenjük meg, és 180-200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + SÜTÉS
Recept és fotó: Vrábel Kriszta