A stollen receptje Drezda városából ered, és az 1500-as évek végétől készítik a németek. Urbán Gábor pedig olyan desszertet alkotott belőle, ami klasszikus karácsonyi alapanyagokból készül, és biztosan lenyűgözi majd a vendégsereget.
Hozzávalók 2 darabhoz:
A tésztához: 2 dl tej | 5 dkg cukor| 3 dkg friss élesztő | 20 dkg vaj/margarin | 6 tojássárgája | csipet só | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | porcukor a díszítéshez
A töltelékhez: 20 dkg meggylekvár | 20 dkg darált mák | 10 dkg aszalt meggy
- A tésztához meglangyosítjuk a tejet, hozzáadunk csipet cukrot és a morzsolt élesztőt, felfuttatjuk. A puha vajat/margarint habosra keverjük a maradék cukorral és a tojássárgájával, hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, illetve a sóval, reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. Sima tésztává dagasztjuk, letakarva kelesztjük 30 percet.
- A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, lisztezett munkalapon 3-4 mm vastag, kb. 60×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A töltelékhez simára keverjük a lekvárt a darált mákkal, majd egyenletesen elkenjük az elnyújtott tésztán. Rászórjuk az aszalt meggyet, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük.
- Az így kapott rudat keresztben félbevágjuk, majd mindkettőt hosszában félbevágjuk. Négy csíkot kapunk, kettőt-kettőt összefonunk egymással úgy, hogy a vágott fele felfele nézzen. Mindkettőt koszorúba hajtjuk, majd a koszorúkat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Letakarva újabb 30 percet kelesztjük.
- 170 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt gazdagon meghintjük porcukorral.
Aki édesebben szereti, a töltelékhez rakhat 2-3 evőkanál cukrot!
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25-30 PERC
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes