muffin

Alakbarát desszert karácsonyra: narancsos, mandulás, kókuszos muffin

Együnk kevesebb cukrot az ünnepek alatt is!

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Ezt talán az ünnepek környékén a legnehezebb betartani, ezért olyan karácsonyi desszertet mutatunk, amit bátran fogyaszthatnak a diétázók is.

Hozzávalók 16 kis muffinhoz:

4 tojás | 10 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer | 10 dkg vaj/margarin | 5 dkg durumliszt | 1 csomag sütőpor | 10 dkg blansírozott mandula (vagy mandulaliszt) | 10 dkg kókuszreszelék | 50 dkg (kezeletlen) narancs

  1. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját elektromos habverővel keverjük fehéredésig az édesítőszerrel és a szobahőmérsékletű vajjal/margarinnal. A durumlisztet vegyítsük el a sütőporral, a finomra darált mandulával és a kókuszreszelékkel. Dolgozzuk össze a habosított vajjal/margarinnal.
  2. Az egyik narancs héját reszeljük le, majd az összes narancsot hámozzuk meg, daraboljuk fel, botmixerrel pürésítsük össze. Forgassuk ezt is a kókuszos-mandulás keverékhez. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat is. A tojásfehérjét verjük habbá, dolgozzuk óvatosan a keverékhez.
  3. Töltsük a tésztát kapszlikkal bélelt muffintepsibe, a mélyedések háromnegyedéig érjen a massza. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Egy muffin szénhidráttartalma: 6 gramm

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent meg.