Szinte hihetetlen, nem? Pát pillanattal ezelőtt még épp csak beléptünk az adventi időszakba, ma pedig már a fa alatt és az ünnepi asztal mellett töltjük majd együtt az időt. Az elmúlt hetekben sokféle cikkel próbáltunk segíteni abban, hogy könnyebb legyen az ünnepi készülődés: írtunk a fa megfelelő elhelyezéséről, arról, hogy hogyan kerülhetjük el a menetrendszerű konfliktusokat, de még arról is, hogy melyek azok az ünnepi ételek, amelyeket air fryerben is el lehet készíteni.
Most három olyan receptet hozunk, amit akár az utolsó pillanatban is el tudsz készíteni.
Csokoládés „varázspálca”
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához:
- 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- 8 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- néhány evőkanál víz
A díszítéshez:
- 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- durvára vágott mogyoró vagy dió
- 1-2 evőkanál apró szemű dekorgyöngy
A tésztához a lisztet tálba mérjük, hozzákeverjük a cukrot és a sót, a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, ha szükséges, még kevés vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen 5 mm vastagra kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket picit megsodrunk. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 C-os sütőben 10 perc alatt megsütjük. A díszítéshez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, mély, szűk nyakú pohárba öntjük, és ebben kimártjuk a rudakat kb. a feléig-kétharmadáig. Aprított mogyoróval vagy dióval, esetleg cukorgyönggyel megszórjuk, és hagyjuk megdermedni.
Lekváros keksz
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 15 dkg vaj/margarin
- 15 dkg porcukor
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 8-10 dkg málnalekvár
- 8-10 dkg sárgabaracklekvár
A puha vajat/margarint, a porcukrot, a lisztet és a tojást robotgéppel homogén tésztává keverjük, akkor jó, ha nem ragad, könnyen formázható. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk hozzá, ha túl morzsalékos, 1-2 evőkanál vízzel lazítjuk. A tésztából kisebb diónyi méretű golyókat formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük egymástól 3 cm-re úgy, hogy az ujjunkkal kis mélyedést nyomunk a golyók közepére. A mélyedéseket megtöltjük a kétféle lekvárral, majd 160 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük az aprósüteményeket.
Tipp: Ha nem akarod a lekvárral sütni, utólag is belekanalazhatod a mélyedésekbe.
Narancsos, fűszeres diógolyó
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 30 dkg darált dió,
- 10 dkg porcukor
- 1 (kezeletlen) narancs
- 2 cm-es friss gyömbérdarab (helyettesíthető 1 kávéskanál gyömbérporral)
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- kb. 2 dl narancslekvár
A kekszet, 20 dkg diót és a porcukrot mérjük tálba. Adjuk hozzá a narancs reszelt héját, fél narancs kifacsart levét, a hámozott, reszelt gyömbért, a fahéjat és annyi lekvárt, hogy a massza ne legyen túl ragacsos, de ne is morzsálódjon. Hagyjuk a masszát 20 percet pihenni, majd formázzunk belőle kisebb, diónyi golyókat. Forgassuk meg a maradék 10 dkg durvára darált dióban. Tálalásig tartsuk hűtőben.
Minden kedves olvasónknak békés ünnepeket kívánunk!
Jól jönne tipp az ünnepi leveshez is? Olvasd el ezt a cikkünket is!
Kiemelt kép: Getty Images