Lencsét enni szilveszterkor-újévkor még az is szokott, aki az év többi részében mellőzi ezt az egyébként nagyon egészséges hüvelyest, hiszen a hagyomány szerint széppé és gazdaggá tesz a következő évben. Hoztunk egy ínycsiklandó receptet, hogy jól induljon 2024!
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vöröshagyma | 5 gerezd fokhagyma | 50 dkg darált marhahús | olaj | 1 evőkanál koriandermag | 1 evőkanál őrölt római kömény | só | 2 evőkanál sűrített paradicsom | 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) | 50 dkg barna lencse | 20 dkg csiperkegomba | 1 csokor koriander
- A vöröshagymát és a fokhagymát egészen apróra vágjuk, a darált hússal együtt megpirítjuk kevés olajon, nagy lángon. Közben hozzáadjuk a koriandermagot, a római köményt és kevés sót is. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk, majd beleöntjük a hámozott paradicsomot, és közepes lángon 1,5 órát főzzük. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.
- Közben alaposan megmossuk a lencsét, bő vízben megfőzzük, majd kevés főzőlével együtt a darált húshoz keverjük.
- A megmosott, lecsepegtetett gombát felszeleteljük. Serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk, szintén a raguhoz keverjük az apróra vágott korianderrel együtt.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + FŐZÉS
Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes