cideres csulok almaval, hagymaval

Te mit főznél disznóvágás után? – Cideres csülök almával, hagymával

Minden hónapban felteszünk egy kérdést, amire állandó szerzőink egy-egy recepttel válaszolnak. A januári Nők Lapja Konyhában most azt kérdeztük tőlük, milyen fogást főznének disznóvágás után – íme, Vrábel Kriszta kedvenc receptje!

Ha disznóvágás után kapnék némi friss csülköt, kicsontoznám, és megfőzném belőle ezt a ciderrel készült finomságot, amibe alma és jó sok hagyma is kerül. Ha nincs kéznél cider, használhatunk hozzá száraz fehérbort, azzal is működik a recept – javasolja Kriszta.

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 1,5 kg csontozott sertéscsülök | só, frissen őrölt bors | 3 evőkanál olívaolaj | 3-4 darab zsályalevél vagy 1 evőkanál szárított zsálya | 2-3 darab babérlevél | 1 kis csokor kakukkfű | 50 dkg lila hagyma | 50 dkg vöröshagyma | 2,5 dl félszáraz cider (natúr, nem ízesített) | 5 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves | 1 fej fokhagyma | 3-4 darab alma

  1. A csülökdarabokról vágjuk le a bőrt, sózzuk, borsozzuk körbe a húst, majd nagy teflonserpenyőben, olívaolajon alaposan pirítsuk körbe. Tegyük át egy vaslábosba vagy fedeles kerámiatálba.
  2. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a zöldfűszerekkel együtt a tisztított, vékonyra szelt hagymákat, majd öntsük fel a ciderrel. Forraljuk kevergetve pár percet, kapargassuk fel a serpenyőből az összes lesült darabkát.
  3. Öntsük a húsra, adjuk hozzá a húslevest és a tisztított, gerezdekre szedett fokhagymát és a kicsumázott, negyedekbe vágott almát. Fedjük le a tálat, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 2,5- 3 óra alatt süssük omlósra. Burgonyapürével tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 2,5-3 ÓRA

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/01. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.