A bulinegyedbe legtöbbször napszállta után látogat az ember, pedig érdemes néha a reggeli órákban is elveszni a hetedik kerület épületei között. Nemcsak azért, mert egészen sajátos hangulata van az ilyenkor még csak ébredező utcáknak, de azért is, mert errefelé egyre több vendéglátóhely gondol azokra is, akik városnézést, ügyintézést és úgy általában: a napjukat tele hassal szeretnek indítani. Sorozatunkban szerethető vendéglátóhelyeket ajánlunk olvasóinknak.
Minivakáció Budapesten
Nem tudom, miért, de utazáskor különösen jól tudnak esni a reggelik: van valami különleges bája annak, hogy az ember a nap legintimebb étkezését vendégségben fogyasztja el. Mindegy hogy anyósomnál eszem, szállodai svédasztalhoz vagy olasz kávézó édes kínálatához van szerencsém, biztos, hogy jó érzéssel indul el a napom, ha más rakja elém mindazt, ami konyháján akad.
Az utóbbi egy-két évben viszont kevesebbet utazunk, és a legtöbbünk életében kevesebb az éttermi élmény is: kétszer is meggondoljuk, mire és mennyit költünk, mi fér bele. Éppen ezért folyamatosan
keresem a lehetőségét annak, hogy az utazáshoz kapcsolódó gasztronómiai élmények örömeiből valamivel megfizethetőbben csempésszek a mindennapjaimba.
Egy kiadós reggeli (olyan, amilyennel az ember városlátogatáskor tankol fel) éppen ilyen: nemcsak az utazáshoz képest kerül nagyságrendekkel kevesebbe, de annál is sokkal olcsóbb, mint ha vacsorára ülne be az ember. Az élmény viszont – főleg, ha sikerül igazán jó reggeliző helyet találni – legalább akkora.
Belpesti Közel-Kelet
A Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkára 2017-ben bombaként robbant Dobrumba nem (csak) reggeliző/brunchozó hely, aminek azóta már Budán is nyílt egysége. Hírnévre a város első közel-keleti/mediterrán mezze éttermeként tett szert, és a nyitás után pillanatok alatt eljutott addig, hogy foglalás nélkül esélytelen volt asztalhoz jutni. Nem csoda: a jó érzékkel megválasztott lokáció nagyon is kedvez a kozmopolita koncepciónak: alapvetően közel keleti, de legalább annyira spanyol, olasz, portugál, marokkói és török ihletettségű ételeket kínálnak ott, ahol ehhez világlátott közönséget is találnak. A Dobrumba kínálatában mezzék (hideg és meleg kisebb adagos előételszerűségek), shakshukák, tagine-ok, sültek, saláták szerepelnek, a kisebb edényekben érkező ételek pedig arra ösztönöznek, hogy többfélét kóstolva egymással is megosszuk őket, miközben egyre oldottabb hangulatban nagyokat beszélgetünk egymással.
Aki ilyen helyre tér be, pontosan tudja, hogy hogy jót, izgalmasat, jó értékkel fűszerezett ételt kóstol majd, hogy nem lesz tilos a másik tányérjára átnyúlni,
és hogy a jóízű beszélgetéseket izgalmas alkoholos italokkal is le lehet kísérni. Legalábbis este. Reggelre pedig bő egy éve ott a reggeli kínálat, aminek (mivel valamiért csak most szembesültem vele) nagyon megörültem, és amit téli szabadságom első reggelén egy barátnőm társaságában ki is próbáltam. Sem a hétköznap 10.00, hétvégén 9.00 órától 11. 30-ig elérhető reggeli kínálat, sem az „ébredező bulinegyed” élménycsomag nem okozott csalódást.
Ébredező Budapest
A hatalmas ablakokkal rendelkező saroképületből ugyanis elképesztően hangulatos kibambulni az utcákra, amiket néhány órával korábban mulatozók töltöttek meg: egy időre a munkába igyekvők, nagy pakkokkal, váltás ágyneművel és tisztasági szettel felpakolt Airbnb-ügyintézők és kutyasétáltatók foglalják vissza a környéket, ami ilyenkor teljesen más arcát mutatja. A Dobrumba belső tere pedig szintén nagyon jól adja vissza világok találkozását. Szándékosan kopottasra hagyott falak találkoznak kicsattanóan friss szobanövényekkel, bolhapicról, nagymama padlásáról vagy egyenesen a közel-keletről szalajtott dísztárgyak a vendéglátáshoz szükséges modern eszközökkel, magyar beszéd külföldi szóval. A hangulat bohém nappalit idéz: az ember szíve szerint az összes apró részletet tüzetesen megvizsgálná.
Az étlap is ilyen szabályos rendezetlenségben van itt minden, mi szem-szájnak ingere.
Egészen mostanáig úgy gondoltam, hogy a közel-keleti ételek mély, fűszeres íze, vibráló színei inkább az esti, de legalábbis déli alkalmakra valók, de nagyon kellemes meglepetésben volt részem. Ezek a reggelik minden bajra (farkaséhségre, másnaposságra de még diétás életmódra is) gyógyírt jelentenek, a legnagyobb meglepetés számomra éppen az volt, hogy egy tál hummusz némi zöldséggel, egy tojással és barhesszel pont annyira ki tudja bélelni a gyomrot, mint egy angol reggeli, miközben mégsem nehezít úgy el, és vélhetően több benne a hasznos/egészséges tápanyag is).
Ilyen a reggeli, ha közel-keleti
Én alapvetően inkább a sós reggeliket szeretem, ezért erős presszóm (550 forint) és frissen facsart narancslevem mellé (kelendő portéka lehet az 1500 forintos pohár, ottlétünk alatt a személyzet egy tagja folyamatosan facsarta) házi hummuszt kértem sült padlizsánnal, tojással, tahinivel, friss zöldségekkel és kenyérrel, asztaltársam pedig lattét (900 forint), narancslevet és házi hummuszt buggyantott tojással, friss zöldségekkel, erőspaprikával, csicseriborsóval és olívaolajjal. Mindketten szuper tartalmas, ízes és fűszeres fogást kaptunk, a hummusz az egyik legfinomabb volt, amit az utóbbi időben ettem, hihetetlenül könnyű és krémes állagot sikerült kihozni belőle. A krémekhez langyos pita járt, a biztonság kedvéért pedig (és mert nagyon szeretem), kértem még barheszt is: a hummusz olyan bőséges volt, hogy simán elkélt hozzá még egy péksüti (plusz pont, hogy péksütiből gluténmenteset is lehetett kérni).
Gondoltam azért az otthoniakra (továbbá kíváncsi voltam arra is, hogy egy felnőtt férfi reggelivel kapcsolatos igényei is kielégíthetőek-e közel-keleti stílusban), így férjemnek elcsomagoltattam egy adag makaneket, azaz gránátalmaszirupos báránykolbász tahinivel, marinált lilahagymával és friss mentával. Panaszt nem, csak elégedett sóhajt hallottam a reggeli otthoni elfogyasztása után.
A körülbelül 10 elemből álló reggeli kínálatban édes és könnyedebb reggelik is vannak, a menüről természetesen nem hiányozhatnak olyan brunch alapvetések sem, mint a granola, a smoothie vagy a kása, ezeket pedig szintén némi közel-keleti csavarral (a tahini például mindhárom fogásban alapvető tartozék) tálalják fel. A kiadós reggelik adagja 2200 és 3500 Forint között mozog, extra péksütit 850 illetve 950 (gluténmentes) rendelhetünk: 2 fő körülbelül tízezer forintért tud magának 1-2 olyan lusta, finom ízekkel körített órát lopni, amikor lelassul az idő és az ember úgy nyaral egy kicsit, hogy ki se tette a lábát a városból, sőt, januárban akár Budáról se.
- Ár/érték arány: 5
- Lokáció, hangulat: 5
- Kiszolgálás: 4,5
Korábbi cikkünket, amiben kedvenc batyuzónkat ajánlottuk, olvastad már?
Kiemelt kép: Báránykolbász a Dobrumba reggeli kínálatából, forrás, Instagram / @dobrumba