Bár valamivel több időt igényel, érdemes néha nem egyszerűen párolni, hanem sütőben elkészíteni a zöldségeket, és utána alkotni belőlük levest, salátát vagy éppen főzeléket. Hernyák Tomi mutat egy isteni receptet!
Hozzávalók 4 személyre (előételként):
50 dkg zsír | 1 nagyobb jégcsapretek | 1 fej vöröshagyma | 40 dkg zöldborsó (fagyasztott) | 2 dl főzőtejszín | só, bors | 50 dkg grillezhető sajt | 2 fej fokhagyma
- A zsírt felmelegítjük, magasabb falú sütőformába (pl. jénai tál, kacsasütő) öntjük. A jégcsapretket meghámozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A hagymát és a retket a zsírba tesszük, és 120 ºCos sütőben 1 órán keresztül sütjük. Ekkor leszűrjük a zöldségeket.
- A hagymát edénybe tesszük, felforrósítjuk, majd a fagyott zöldborsót mellészórjuk. Pár percig dinszteljük, majd levesszük a tűzről, felengedjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, botturmixszal pürésítjük.
- A sütőt felforrósítjuk 180 ºC-ra. Kiolajozott tepsibe fektetjük az ujjnyi szeletekre vágott sajtot és a félbevágott fokhagymákat vágással lefelé. 15-20 perc alatt mindkettőt aranybarnára sütjük. A sütés felénél ellenőrizzük a sajtot, nehogy szétfolyjon, illetve a fokhagymát, nehogy túlzottan megbarnuljon.
- Tálaláskor tálakra szedjük a zöldborsópürét, erre tesszük a jégcsapretket, legvégül a sült fokhagymát és a grillezett sajtot.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 60 + 15-20 PERC
KALÓRIA 879 KCAL/ADAG
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes