A sárgarépa egész évben igazi aduász a konyhában!

A sárgarépa az egyik kedvenc konyhai alapanyagom, meggyőződésem ugyanis, hogy ha van otthon 1-2 szál, akkor biztosan nem maradunk éhen.

Ez a gyökérzöldség annyira sokoldalú ugyanis, hogy levestől, gnocchiig, salátától süteményig számtalan finomság készíthető belőle, emellett olcsó és egész évben elérhető is. Mi kell még? Három remek recept, amivel ízelítőt kapunk a répa változatosságából!

Fűszeres-csípős sárgarépa-krémleves kukoricával

Fotó és recept: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 60 dkg sárgarépa
  • 2 darab piros kaliforniai paprika
  • fél citrom facsart leve

A feltéthez:

  • 25 dkg sárgarépa
  • 2 cső főtt kukorica (vagy 15 dkg konzerv csemegekukorica)
  • 1 darab csilipaprika
  • 3-4 dl natúr joghurt

Az olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, megszórjuk a curryvel, a római köménnyel, sózzuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és a kicsumázott, felcsíkozott paprikát. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, puhára főzzük, majd leturmixoljuk, a citrom levével savanyítjuk. A feltéthez a megtisztított, felkarikázott sárgarépát kevés olajon megpirítjuk, kevés vizet adunk hozzá, lefedve pároljuk, míg megpuhul. A csőről levágott főtt kukoricával, a sült répával, a felkarikázott csilivel és natúr joghurttal kínáljuk a levest.

Zabpelyhes-mentás fasírtgolyó almás sárgarépa-salátával

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor menta (kb. 20 levél)
  • 1 kg darált sertéshús 
  • 2 tojás, 4 evőkanál finom szemű zabpehely
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj

A salátához:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 40 dkg alma
  • olívaolaj
  • 2 citrom leve

A mentát felaprítjuk, a húshoz keverjük a felvert tojással, a zabpehellyel, a sóval, a reszelt fokhagymával, majd diónyi golyókat formázunk a masszából. A golyókat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejét olajjal, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megforgatjuk. A salátához a répát meghámozzuk, nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a répához keverjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, a citrom levével, és a húsgolyók mellé tálaljuk.

Vegán répatorta citromos mázzal

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt + a formához
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 20 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
  • 10 dkg durvára vágott vagy darált dió/mogyoró
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • 1-1,5 dl narancslé
  • 40 dkg növényi natúr joghurt (pl. kókuszjoghurt, szójajoghurt)
  • margarin a formához

A mázhoz:

  • 15 dkg növényi tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve

A díszítéshez:

  • 5-8 dkg narancsszínű marcipán
  • 5 dkg zöld marcipán

A tésztához a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a barna nádcukrot, a hámozott, reszelt sárgarépát, a durvára vágott vagy darált mogyorót, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sütőport, az olajat, a narancslevet és a növényi joghurtot. Robotgéppel összekeverjük. Margarinnal vagy olajjal kikent, liszttel kiszórt koszorú- vagy 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk a tésztát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, rácsra borítjuk. A mázhoz a növényi tejfölt kikeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és facsart levével, majd a süteményre kenjük. A marcipánból répákat formázunk, ezzel díszítjük. 

Sárgarépa és fütyülés

Gyerekkorodban téged is azzal ejtettek át, hogy ha sok sárgarépát eszel, megtanulsz majd fütyülni? Nos a fütyülés és a répafogyasztás között természetesen (és sajnos) nem áll fenn ilyen összefüggés, azt viszont nem lehet mondani, hogy a sárgarépa ne bírna így is számtalan jótékony hatással.

Sok kedvező tulajdonsága közül most magas A-vitamin tartalmát emelnénk ki, ami miatt (ha a fütyülési képességekre nem is), látásunkra és bőrünk állapotára kiváló hatással van a réparágcsálás, olyannyira, hogy szakértők szerint a szürkületi vakság megelőzésében is szerepe lehet, továbbá hozzásegíthet ahhoz, hogy nyáron egyenletesebben barnulhassunk (megszokott, magas fényvédőfaktorú naptejünk használata mellett.) Figyelembe véve, hogy a sárgarépa egész évben elérhető, olcsó, és sok-sok jótékony hatása van, ha fütyülni nem is tanít meg, egy elismerő füttyöt mégis kivált az emberből. 

Érdekel, múlt héten melyik szezonális zöldséggel főztünk? Íme 3 isteni recept retekkel!

Kiemelt kép: Getty Images