A chili con carne (itthon csiliként vagy csilis babként emlegetjük) tipikusan az az étel, ami ezerféleképpen készül, a hozzávalókon is sokat lehet vitatkozni, egy biztos, csilipaprika kell bele. A név eredetileg csilis húst jelent, a legtöbb verzióban a darált húson kívül van bab és paradicsom is, de léteznek vega receptek is, ahol már a bab és a csili a főszereplő. Íme, a mi kedvencünk!
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej vöröshagyma | kukoricaolaj (helyettesíthető olívaolajjal) | 50 dkg darált marhahús | 1 darab piros kaliforniai paprika | 2-3 gerezd fokhagyma | só, frissen őrölt bors | 1 mokkáskanál őrölt Cayenne-bors (kiváltható nagyobb mennyiségű csilivel) | 1 evőkanál frissen őrölt római kömény | 2 evőkanál őrölt pirospaprika | 3 dl paradicsomszósz | 25 dkg főtt vörös bab (konzerv) | 1 teáskanál csilikrém vagy 1 csilipaprika, aprítva | 2 dl tejföl | 2 darab érett avokádó | 1 darab lime | 25 dkg tortillalap
- A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg a kukoricaolajon. Adjuk hozzá a darált marhahúst, az apróra kockázott kaliforniai paprikát, a zúzott fokhagymát, fűszerezzük sóval, Cayenne-borssal, római köménnyel, pirospaprikával, pirítsuk körbe.
- Öntsük rá a paradicsomszószt, főzzük a ragut alacsony lángon 45-50 percig, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot. Forraljuk össze, ízesítsük sóval, csilivel, keverjünk el benne 1 dl tejfölt.
- Az avokádókat hámozzuk meg, a húsát tegyük egy tálba, villával törjük össze. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, csilivel és a lime facsart levével. Keverjük el a maradék tejföllel.
- A tortillalapokat száraz serpenyőben pirítsuk át, ezzel és az avokádókrémmel tálaljuk a ragut.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 898 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta