Szombat reggel néha tanácstalanul kel az ember. Mégis mit kellene ebédelni, illetve vacsorázni? Sorozatunkban szezonális alapnyokra hozunk három verziót. Finomak, egészségesek, pénztárabarátak, és minden ízlésvilág megtalálja köztük az ínyére valót.

Néhány évvel ezelőtt még aranyárban mérték az édesburgonyát, ára ma már egyre jobban közelít a krumpliéhoz, és egyre többen termesztik itthon is. Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, amit sütve, főzve, sós és édes fogásokban, sőt, akár édességekben is bátran használhatunk! Ma három olyan receptet hozunk, amikben legjobb arcát mutatja ez a (burgonyával egyébként rendszertanilag nem rokon) gumó. 

Téli minestrone

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél szál póréhagyma
  • 2-3 szál szárzeller
  • olívaolaj
  • 5 szál friss kakukkfű
  • 2 dl paradicsomszósz
  • negyed fej (kb. 25 dkg) sült kelkáposzta
  • 25 dkg sült sütőtök (tisztított mennyiség)
  • 25 dkg sült édesburgonya
  • frissen őrölt bors

A felkarikázott póréhagymát és szárzellert 2-3 evőkanál olívaolajon a kakukkfűvel együtt dinszteljük meg enyhén. Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd kb. 1,2 liter vízzel. Adjuk hozzá a felkockázott, sült zöldségeket, a csíkozott kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk a levest, és takarékon főzzük össze kb. 25 perc alatt.
Tipp: Ha gazdagítani akarjuk, kínáljunk mellé (sajtos) pirítóst vagy főzzünk bele tésztát!

Petrezselymes gombaragu dióval és édesburgonyapürével

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg csiperkegomba
  • 20 dkg shimeji gomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem

A körethez:

  • 10 dkg dió
  • 1,2 kg édesburgonya
  • 8 dkg vaj

Felszeletelünk 20 dkg csiperkegombát, a shimejit darabjaira szedjük, és a vaj és 1 evőkanál olívaolaj keverékén nagy lángon megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, tányérba szedjük. Olajat öntünk a serpenyőbe, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a maradék felszeletelt gombát, pár percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, beleöntjük a tejszínt, citromlével ízesítjük, és 2 perc alatt kevergetve összefőzzük. Az aprított petrezselyemmel megszórjuk. A körethez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, durvára vágjuk. Az édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, összetörjük, vajjal kihabosítjuk. A gombaragu mellé kínáljuk, rászórjuk a pirított diót

Édesburgonyás-sonkás frittata

Recept és fotó: Vrábel Kriszta. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg édesburgonya
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor zsálya
  • frissen őrölt bors
  • 5 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 kis csokor petrezselyem

Az édesburgonyát hámozzuk meg, kockázzuk apróra a sonkával együtt. Egy felforrósított teflonserpenyőben süssük ropogósra kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az aprított zsályát, sózzuk, borsozzuk. A tojásokat enyhén verjük fel. A lisztet keverjük fokozatosan csomómentesre a tejjel, adjuk a tojáshoz, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük az édesburgonyára. Fedjük le a serpenyőt, takarékon süssük készre a tojáslepényt kb. 15 perc alatt.Ha megszilárdult a teteje is, szórjuk rá a lereszelt sajtot. Várjunk 1-2 percet, amíg ráolvad a sajt. Melegen, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp: 180 C-ra előmelegített sütőben is készre süthetjük 20-25 perc alatt.

Mit tudunk az édesburgonyáról? 

Például azt, hogy ez a Dél-és Közép-Amerikában őshonos növény megtévesztő neve és a burgonya gumóira valóban hasonlító tárológyökere ellenére nincs rokonságban a burgonyával: a szulákfélék csoportjába tartozik. Az itthon elterjedtebb narancsos húsú batáta mellett ismert egy lila húsú fajta is, mindkettő remekül süthető, sokféleképpen elkészíthető. Alacsony kalóriatartalma mellett az édesburgonya tápanyagokban igen gazdag, sokféle vitamint, rostot, ásványi anyagot és jó szénhidrátot tartalmaz, így a fitnesz- vagy sporttáplálkozásnak is fontos része lehet.

Tárolásánál viszont érdemes figyelni arra, hogy magas víztartalma miatt hamar romlik, ilyenkor felpuhul akár penészessé is válhat, vásárlás után ezért nem érdemes sokáig kerülgetni, praktikus néhány napon belül felhasználni. 

Érdekel, a múlt héten mit főztünk ki hétvégi gasztró sorozatunkban? Itt elolvashatod!

Kiemelt kép: Getty Images