Klasszikus lekváros piskótatekercset mindenki szívesen eszik a vasárnapi ebéd után, de azért lehet ezt fokozni, és izgalmasabb desszertet kreálni az egyszerű piskótalapból. Mutatunk egy szuper variációt!
Hozzávalók 14-16 szelethez:
A piskótához: 5 db tojás | 7,5 dkg cukor | 1 evőkanál méz | 1 teáskanál őrölt fahéj | fél csomag sütőpor | 12,5 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 5 dkg cukor | 2,5 dkg méz | 1 csomag vaníliás pudingpor | 15 dkg vaj/margarin | 15 dkg sűrű vagy sütésálló baracklekvár
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 5 dkg étcsokoládé-forgács
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját és a mézet, végül beleforgatjuk a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát egy kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. (Ne süssük túl, mert akkor nem lehet szépen feltekerni, eltörhet.) Pár percet hűlni hagyjuk, de még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
- A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral és mézzel, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal.
- A kihűlt piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krémet és a lekvárt egy-egy habzsákba töltjük, majd a piskótalap hosszabbik szélétől kezdve 3 csík vaníliás krémet, majd 1 csík lekvárt nyomunk. Ezt ismételjük addig, amíg végigérünk. A hosszabb oldaláról indulva szorosan feltekerjük, hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- A díszítéshez a megdermedt roládot bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval, végül megszórjuk a csokoládéforgáccsal.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS ÉS SÜTÉS
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes