„Gyerekkoromra nyúlnak vissza, az első konyhában töltött emlékeim. Édesanyám egyedül nevelt, több műszakban kellett helytállnia, hogy eltartson minket, ezért sokat voltam egyedül. Messziről indítok, régen volt az Aromix nevű italpor, ami egy szörnyű vegyi anyag, és anno ezt mi gyerekek a tenyerünkből ettük, nyaltuk. Biztos sokan emlékeznek rá, mert annyira retró: a por egy műanyag palack alakú üvegcsében volt, amit ma már biztos laborokban vizsgálnának a hatóságok… finoman szólva sem lehetett egészséges, de imádtuk.
Az iskolában ebédeltem, és hétvégente az anyukám megfőzött előre egy hétre, de hát egy kamasznak feneketlen a bendője, és van ez az állandó szénhidrátéhsége, úgyhogy amikor hazajöttem a suliból, általában főztem magamnak egy nagy adag tejjel összekeverhető pudingot. (Újabb poralap.) Aztán jöttek a rántotta sütési kísérletek, ami a lent taglalt receptben csúcsosodott ki.
Apa jól főz
A múltkor a lányom valamire azt mondta, hogy nagyon finomat sütöttem. Ez azért nem jellemző, mert ő nagyon válogatós, ami nyilván az életkorából fakad, 6 éves. Ők általában ilyenkor a piros dolgokat és a tésztákat szeretik, tehát pizzát és bolognait bármilyen mennyiségben.
Fördős Zének van egy vörösboros bolognai receptje, amit külön megtanultam, és amivel nagy király vagyok a lányomnál.
Nagyon szeretek ezenkívül még húsokat grillezni, sütni például oldalast. A jó sült hús készítés rejtelmeibe egyébként pont …a szomszéd tehene című sorozat forgatása alatt nagyon belemásztam, mert úgy döntöttem, hogy a napi 12 órás forgatások alatt valami táplálóbb ételt szeretnék fogyasztani. Rendszeresen vittem magammal előre lecsomagolt húsokat, amit a forgatás szüneteiben, ott a helyszínen megsütöttem. A forgatás ugyanis nem díszletben, hanem valódi helyszíneken, kibérelt kertes házakban történt. A kollégák mindig jöttek, hogy micsoda gourmet vagyok, hogy ilyen marhahúsokat hozok, én pedig mondtam, hogy nem, csak ezt a legkönnyebb elkészíteni.
A házhoz tartozott konyhakert is, ahonnan néha – remélem, ezen nem sértődik meg a tulajdonos – le-lecsipkedtünk egy kis termést. A sorozatban egyébként az egyik humorszál, hogy a szomszédom, Béla feleségét játszó karakter nem tud főzni, ellenben folyamatosan próbálkozik, a családja pedig megpróbálja ezt túlélni. A valóságban engem vagy szeret a családom és nem mondja, ha valami rossz, vagy tényleg ízlik nekik a főztöm. Megmondom őszintén, nem vagyok egy nagy konyhatündér. Általában fejből főzök, az alapján, amit gondolok egy ételről. Elképzelem, hogy bizonyos fűszerek milyenek lennének együtt – az alapvető technikákat persze azért ismerem. Tudom, mikor jó rátenni a felforrósodott zsírra a húst, tudom, mit jelent konfitálni. És tudom, hogyan kell elkészíteni roppanósra a zöldségeket.
Tökös rántotta recept
Egy egyszerű és könnyed, mégis laktató receptet hoztam az olvasóknak, ami az én egyik gyorsan elkészíthető kedvencem. Kicsit olyan, mint a francia ratatouille és a magyar rántotta házassága.
Ez a jópofa és tápláló étel valójában 15 perc alatt elkészül, én általában reggelire eszem, mert akkor több időm van, de vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók (2 személyre):
4 tojás | 1 fej vöröshagyma | 1 fej lilahagyma | 1 gerezd fokhagyma | 1 sárgarépa | fél cukkini vagy padlizsán vagy patisszon | 3 kisebb paradicsom | 5 dkg gouda vagy parmezán sajt | olívaolaj vaj vagy zsír tetszés szerint | 2-3 jó nagy csipet kakukkfű | másfél csipet rozmaring | másfél csipet majoránna | 1 csipet szerecsendió | 1 csipet fehér bors | só, bors ízlés szerint | Worchester (Worcestershire) szósz, Tabasco szósz (elhagyható)
Elkészítés:
Minden azzal kezdődik, hogy apróra vágom a hagymát, és miután kisírtam a szemem, még ennél is apróbbra vágom a fokhagymát, ami azért fontos, mert így adja át igazán az ízét. A hagymákat az olívaolajon, a vajon vagy a zsíron (de akár kókuszzsírral is nagyon finom) megdinsztelem. Nem fedem le, közepes lángon elkezdem összerotyogtatni. Ezután jön rá a kb. 3 mm-esre karikázott sárgarépa, a szeletekre vágott lilahagyma és a kockára (mehet csillagra is, csak az nagyon sziszifuszi – viccelek) tökféle: cukkini, patisszon, padlizsán. Sütőtökkel is izgalmas lehet. Valójában semmi sincs kőbe vésve, de minél többféle zöldséget teszünk bele a végeredmény annál jobb lesz. Ezeket már nem szoktam teljesen megsütni, hogy maradjon egy kis keménysége, roppanóssága.
A magyar konyha arról híres, hogy képesek vagyunk mindent szétfőzni, de én nem igazán szeretem, ha a zöldség szottyadt… Legyen roppanós!
Rádobom a fűszereket, nálam kakukkfűből van benne a legtöbb, és a tetejére pár csepp Worcestershire szószt öntök. Minderre jönnek rá az alaposan felvert tojások. Éttermekben szokták, hogy csak simán ráütik a tojást a zöldségekre és úgy forgatják át a serpenyőben, de szerintem sokkal finomabb, ha előre jól fel van verve, sóval, borssal ízesítve a tojás. A paradicsomokra keresztet vágok úgy, hogy a csumája megmaradjon, így később könnyebben ki tudom venni a héját. Alacsony tűzön, lepényszerűre megsütöm az egészet, végül ráreszelem a sajtot, hogy kellemesen megolvadjon. Tálaláskor Tabasco szósszal vagy zöld hegyes, erős paprikával is megbolondíthatunk egy-egy falatot.”
Jó étvágyat!„
Ha szívesen inspirálódnál a konyhában, figyeld Kedvenc receptem című sorozatunkat, amelyben például Nyári Dia színésznő szuper citromos tésztáját is láhattad már.
A fotókért (is) köszönet Csizmadia Gergelynek!