- Sokan azt hiszik, hogy a Valentin-nap modern ünnep, pedig hagyományai régi időkre nyúlnak vissza.
- Itthon még mindig nem tudjuk, hányadán álljunk is állunk a szerelmesek napjával.
- Egy izgalmas, mégis gyors vacsora remek aláfestése lehet a párosban ünneplésnek.
A Valentin-nap (bár még mindig némiképp megosztó, hogy vajon tartsuk-e, tarthatjuk-e), a kétezer-tízes évek óta egyre több hazai pár egyik kedvenc ünnepe. Az itthon kifejezetten a szerelmeseknek, a világ más tájain az egymást szerető családtagoknak, barátoknak is dedikált, és egyébként sokszáz éves múltra visszatekintő Valentin-nap remek alkalom arra, hogy a másik iránti szeretetünket, rajongásunkat kifejezzük és párunkkal együtt örüljünk egymásnak.
Ha ti is azok közé tartoztok, akik minden alkalmat megragadnak az ünneplésre, mai cikkünk nektek szól. Három olyan egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptet hozunk, amivel garantáltan feldobhatjátok Valentin-nap estéjét, hiszen csupa vágykeltő ételt állítottunk össze!
Vágykeltő leves: fűszeres, narancsos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2 személyre:
- 60 dkg édesburgonya
- olívaolaj
- 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 2 dl natúr joghurt + a díszítéshez
- kb. 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér vagy 2 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál morzsolt csili
- 1 narancs leve
Tisztítsuk meg és kockázzuk fel az édesburgonyát, olívaolajon dinszteljük puhára a curryvel, a fahéjjal és a zúzott fokhagymával. (Héjában is megsüthetjük 220 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt.) Mikor puha, öntsük fel 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, forraljuk össze, majd botmixerrel pürésítsük. Adjuk a leveshez a joghurtot, a reszelt gyömbért, a csilit, a narancs kifacsart levét. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól, illetve csípős a csilitől és a gyömbértől. Tálaláskor díszítsük vékony csöves nyomózsákból vagy fecskendőből kinyomott, szív alakúra formázott joghurttal, csilipehellyel és olívaolajjal.
Vágykeltő főétel: római gnocchi bazsalikomos paradicsomszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj + a formához
- só
- 30 dkg búzadara
- 10 dkg kemény sajt
- reszelve
- 1 tojás
- 80 dkg hámozott, kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj só
- frissen őrölt bors
- 1 csokor friss bazsalikom
A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a vajat, sózzuk. Szórjuk bele a búzadarát, főzzük sűrűre. Keverjük el benne a reszelt sajt felét, majd ha enyhén meghűlt, keverjük el benne gyorsan a tojást. Szedjük sima felületre (konyhapultra) helyezett sütőpapírra a masszát, simítsuk szét kb. 1 cm vastagon. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben főzzük meg a paradicsomszószt: a hámozott, darabolt paradicsomot tegyük fazékba, adjuk hozzá a felezett vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, 4 evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük 30 perc alatt sűrűre a mártást. Az utolsó pár percben adjuk hozzá az aprított bazsalikomot. Amikor kihűlt és megszilárdult a dara, szív alakú kiszúróformával (vagy pogácsaszaggatóval) formázzuk meg, helyezzük kivajazott tűzálló tálba. Szórjuk meg a reszelt sajt maradékával, és 230 °C-os sütőben 20 perc alatt pirítsuk meg. Tálaljuk a forró paradicsomszósszal.
Vágykeltő desszert: málnás-csokoládés tiramisu
Hozzávalók 2 nagy, 4 kisebb adaghoz:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 12 dkg mascarpone
- 20 dkg babapiskóta
- 2 adag presszókávé
- 15 dkg málna
- 5 dkg étcsokoládé
Négy deci tejet elkeverünk a cukorral, felforraljuk, majd a maradék tejjel elkevert pudingporral besűrítjük. Ha langyosra hűlt, kihabosítjuk a mascarponéval. Kettő-négy pohárba vagy kehelybe merünk a krémből, majd a babapiskótákat a kávéba mártva a krémre halmozzuk. Erre egy réteg málnát teszünk, olvasztott csokoládéval meglocsoljuk, majd ismét krém, piskóta, málna következik. A tetejére krém kerül, málnával díszítjük, a maradék csokoládéval megcsíkozzuk. Hűtőbe tesszük tálalásig.
Vágykeltő étel: afrodiziákum
Egyes élelmiszererek (köztük gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és egyes italok) a hagyomány szerint vágykeltő hatásúak, azaz afrodiziákumok. Ezek az élelmiszerek jellemzően olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a vérkeringésre és az idegrendszerre, azaz testünk olyan területeire, működéseire vannak befolyással, amelyeknek szerepük van a nemi vágy kialakulásban, és abban is, hogy fizikailag is a toppon legyünk, amikor kell. A legismertebb vágykeltők közé tartozik a gyömbér, a ginzeng, a fokhagyma, a csokoládé és a fahéj is: a fenti Valentin-napi menüsor minden eleme tartalmaz ilyesmit. Váljék egészségetekre!
Kicsit több időd van készülni az estére? Készítsd el ezt a Valentin-napi desszertet!
Kiemelt kép: Getty Images