Bereznay Tamás afrodiziákumokban bővelkedő finomságát nemcsak hétvégi randikra és különleges alkalmakra, de „sima” hétköznapokra és családi ebédekre is jó szívvel ajánljuk! (Az egyszerűség kedvéért az adagokat 4 személyre adtuk meg.)
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya | 1 darab édeskömény | 5 dkg vaj | 2 dl főzőtejszín
A ropogóshoz: 20 dkg tőkehalfilé | 3 dkg vaj | 3 dkg liszt | 2 dl tej | só | 1 csokor petrezselyem | 10 dkg zsemlemorzsa | olaj a sütéshez
- A halfilét késsel egészen apróra összevágjuk, majd lábosban, vajon lepirítjuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, simára keverjük. Ízesítjük sóval, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.
- Miután kihűlt, nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
- A leveshez megtisztítjuk a burgonyát, felkockázzuk. Az édesköményt felszeleteljük. Lábosban felmelegítjük a vajat, megpároljuk rajta az édesköményt, majd felöntjük kb. 1-1,2 liter vízzel és a tejszínnel, sózzuk. Teljesen puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A levest a halropogóssal kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes