Balázs Barbara: Viszonylag ritkán eszem (pláne hétköznap, ebédidőben) házon kívül. Sokat dolgozom home office-ból, és ha nem vagyok otthon, akkor is szívesen viszem hazulról az ételt. Van viszont olyan eset is, amikor nemhogy főzni, meghalni sincs idő, vagy amikor éppen úgy jön ki a lépés, hogy nem tudom egész nap magammal cipelni az elemózsiámat. Ilyenkor én is szeretek bisztróban ebédelni, és amikor így van, olyan helyet keresek, ami finom, de heti 1-2 alkalommal megfizethető is.
Hartinger Emese: Bár szeretek főzni, hétköznaponként az ebédkészítés inkább valami letudandó feladat, aminek kevésbé az élvezeti értéke, mintsem a gyorsasága az elsődleges szempontja – ha egyáltalán eszembe jut enni. Szerencsémre azonban van egy kutyám, Coco, akit napközben is le kell vinnem sétálni, közben pedig felfedeztem, hogy a környéken több étkezde is kínál ebédmenüt. Így az elmúlt hetekben rendszerré vált, hogy a déli egészségügyi séta alkalmából ezekről szerzem be a harapnivalót, ami egyszerre segít rendszerezni a napjaimat, és biztosítja a változatos étkezést. Ha pedig mindezt viszonylag olcsón meg is úszom, akkor az már tényleg csak hab a tortán!
Összesítettünk, szoroztunk és osztottunk, de főleg: kóstoltunk, és így megkaptuk az alábbi teljesen szubjektív listát a mi kedvenc menüzős helyeinkről.
Tartufo Brunch & Bistro
Barbi: A tavalyi év végén nyílt meg, de túlzás nélkül máris a környék legjobb ebédmenüjét kínálja a Kolosy tér felett megnyílt brunchozó-bisztró. A tulajdonosok szarvasgomba iránti rajongása okán Tartufónak keresztelt étterembe hétfőtől szombatig reggelizni és korai vacsorázni, vasárnap 08.00 és 16.00 óra közt lehet – de minden időpontban érdemes beugrani. Az állandó bisztrómenüből eddig még csak néhány fogást kóstoltunk, a hetente változó ebédmenü finomságait viszont a nyitás óta nem tudjuk megunni. Az olaszos, de a magyar ínynek is kedves fogások kifejezetten házias ízűek, változatosak és jól elkészítettek, az ebédmenü pedig egészen kiemelkedő ár-érték arányú. A kétféle levest, háromféle főételt (köztük mindig van vegetáriánus verzió) és egy desszertet felvonultató menüből két vagy három fogást választhatunk, előbbit 2950, utóbbit 3950 forintért olyan fogásokból, mint pankó bundában sült karaj, vargányás rizottóval, vagy épp katalán saláta grillezett kecskesajttal, desszertnek a múlt héten tiramisu al Pienza készült. A hab a tortán a tálalás, ami messze felülmúlja az ebédmenüzésre szakosodott helyek színvonalát.
Cím: 1037, Szépvölgyi út 15.
Menü ára: 2 fogás 2950 Ft, 3 fogás 3950 Ft
Reggel-Délben
Barbi: Negyedik születésnapját ünnepelte idén a Haller utca kedvenc, brunch-ot és ebédmenüt is kínáló bisztrója, az pedig, hogy a vállalkozás túlélte a két legutóbbi vendéglátós krízist (a Covid lezárásokat és a rezsiárak emelkedését is), önmagában beszédes. Nem véletlenül járnak ide a környék irodistái reggel és délben is: reggel szendvicsekért, péksütikért, frissen készült tojásos reggelikért ugorhatnak be, ebédidőben pedig kétfogásos ebédmenüt kapnak 3690 forintért. Az ebédmenü kínálata naponta változik, az étlapon minden nap van húsos és vega leves, illetve húsos és húsmentes főétel is, az ízeket pedig úgy lehetne leírni: házikoszt a világ körül.
A magyaros klasszikusok, főzelékek és húsok mellett rendre feltűnik a menüben a lasagne, a különféle keleties, de házias raguk, a komolyabb, franciás húsételek is, a zöldségek és gyümölcsök felhasználásában pedig a szezonalitás a vezérlő elv. Így állhat elő egy olyan ebédkombináció, amiben magyaros sertésragulevest vegán kókuszos curry követ. Desszert nincs minden nap, de ha van, érdemes időben érkezni: a nudli-guba-gombóc vonalon mozgó házias édességeket pikkpakk elkapkodják.
Cím: 1095, Haller utca 16-18
Menü ára: 2 fogás 3690 Ft
Scruton V.P.
Emese: A belváros nem az olcsóságáról híres, főleg nem akkor, amikor a hasunkat szeretnénk megtömni valami kellemes főtt étellel, úgy ebédidő tájékán. Hittem én. Aztán bemerészkedtem a Ferenciek terétől csak egy kőhajításnyira található Scrutonba, és ért az első meglepetés. A hely kifejezetten kellemes, és a felszolgálóknál már csak a napi ebédmenü ára a barátságosabb: a két fogás 2390 (elvitelesen 2490) forintba kerül, ami szerintem nem csak az 5. kerületben számít remek árnak manapság. Az ételek változatosak, és bár több is ismerős lehet az iskolai menzáról (például a túrós csusza vagy a húsleves), a minőségbeli különbséget zongorázni lehet, és azért be-becsúszik egy töltöttkáposzta vagy csikós tokány is, amikre szintén nem tudok rosszat írni. Ráadásul nemcsak finom, hanem kiadós is a menü: én rendszeresen csak a főételt tudom megenni (gyakran azt is csak két evésre), a leves pedig marad estére vacsorára, de a nálam éhesebbek sem hiszem, hogy koppon maradnának. Ha viszont jól esne valamilyen desszert, akkor azt is be lehet itt szerezni, ráadásul vannak mindenmentes, vegán és paleo sütijeik is.
Cím: 1053, Veres Pálné utca 12.
Menü ára: 2 fogás 2390 Ft
The Planteen
Barbi: Nem vagyok vegán, de még vegetáriánus sem, viszont igyekszem visszaszorítani a húsfogyasztásomat, és mindig örülök, ha valahol erőlködés nélküli, egyszerűen jó vegán ételt ehetek. A Planteen egyszeri ebédvadászként is ébreszt némi büszkeséget az ember szívében, hiszen Európa első kizárólag vegán kantinjaként úttörő a maga kategóriájában, hozzánk ráadásul egészen közel, a Graphisoft parkban nyílt meg néhány évvel ezelőtt. A csak növényi alapanyagokat felhasználó kifőzde viszont azzal együtt nem hipszter hely, hogy erre a lokáció, a berendezés és a vegán kínálat is alkalmassá tenné. Tágas, ugyanakkor otthonos tereiben a környék összes irodistája jól érzi magát, és mindenki megtalálja a foga alá való falatot, akár valamilyen klasszikusabb, magyaros fogás vegán verzióját keresi, és akár újdonságok felé nyitna, nem lesz hiányérzete.
A heti ebédmenüben minden nap más levesből és főételből kóstolhatunk kókuszos paradicsomlevestől vadasig, emellett 3-4 tételből álló heti ajánlat is elérhető ebédidőben, jellemzően valamilyen témára, egy-egy nemzet specialitásaira felfűzve. Egy leves és egy főétel meglepően laktató és ízes kombinációját 3490 forintért fogyaszthatjuk el, azzal a kellemes érzéssel, hogy nemcsak jót ettünk, de magunk és a bolygó egészségéért is tettünk valamit. Ha édességre fáj a fogunk, 1590 forintért abból is olyat kapunk, aminél garantáltan rácsodálkozunk, hogy egy desszert tojás és tej nélkül is éppen olyan ízes lehet, mint hagyományos módon elkészítve.
Cím: 1031, Záhony utca 7.
Menü ára: 2 fogás 3490 Ft
Három Szerb Kávéház
Emese: A másik belvárosi kedves helyem a Három Szerb Kávéház, ahol nem olyan régóta (ismét) elérhető az ebédmenü. Keddtől péntekig lehet betérni ebédidőben is egy két- vagy háromfogásos lakomára, ami mindössze 2490 vagy 2890 forintba kerül, de a diákoknak még ennél is olcsóbb, hiszen ők kapnak még 15% kedvezményt. Az egyetlen hátrány, hogy a menü egész héten ugyanaz, így aki szeret változatosan étkezni, az nem biztos, hogy minden nap itt ebédel.
De – mindenki megnyugtatására – természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy az előző napi maradékot szolgálják fel, hanem minden egyes nap újra lefőzik az adott fogásokat. Érdemes viszont időben érkezni: mert papíron 2-ig szolgálnak fel menüt, de az általában hamarabb elfogy (érthető okokból). Olyan ételekre lehet itt készülni, mint mondjuk marokkói csicseriborsóleves vagy éppen sajtmártásban sült brokkolis csirke kuszkusszal, de szoktak lenni hagyományosabb fogások is, mint bolognai spagetti vagy éppen paprikás krumpli, így biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.
Cím: 1056, Szerb utca 3.
Menü ára: 2 fogás 2490 Ft, 3 fogás 2890 Ft
Kiemelt kép: Getty Images