Tischler Petra séf négy ínycsiklandó, klímabarát és fenntartható receptet kreált, amit bárki elkészíthet otthon.

A mértéktartó étkezés követése számos módon megjelenik a kultúránkban: van, aki spirituális téren tulajdonít neki nagy jelentőséget – idén a húsvét előtti nagyböjt időszaka épp múlt héten, február 14-én kezdődött el –, más az egészségét szem előtt tartva táplálkozik például az időszakos böjt szabályai szerint. A 21. században azonban ez a mértéktartás a lelki és egészségügyi szempontok mellett környezeti fontossággal is bír, és jelentős hatással van arra, hogy éghajlatunk és a körülöttünk lévő természet milyen állapotban van.

A fenntartható és ezáltal környezet- és klímabarát étkezés nem lehetetlen, ráadásul nagyon finom tud lenni. Ezt bizonyítandó, Tischler Petra séf négy ínycsiklandó receptet is kreált, amit bárki elkészíthet – nem bánja meg. Petra pályafutását a Nobuban kezdte, majd Londonban és az Egyesült Államokban is dolgozott. Hazajövetele után a Costes Downtown sous-chefje lett, az étterem pedig Michelin-csillagot is kapott ez idő alatt. 2020 óta saját privát séf vállalkozását vezeti, és szívügye a zero waste-konyha. Jöjjenek hát a receptek, amik nem csak a húsvét előtti böjt idején állják meg a helyüket!

Füstölt paprikás csicseriborsókrém

klímabarát receptek ebéd vacsora húsvét nagyböjt

Füstölt paprikás csicseriborsókrém (Fotó: Kiss Gergely / Frame4Studio)

Hozzávalók:

  • 250 gramm főtt csicseriborsó
  • 60 ml friss citromlé (1 nagy citrom leve)
  • 1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál (30 ml) extraszűz olívaolaj (és egy kicsivel több a tálaláshoz)
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál víz

Elkészítés:

Bormixerrel keverjük össze a csicseriborsót és a citromlevet. Adjuk hozzá az olívaolajat, a felaprított fokhagymát, a köményt és 1/2 teáskanál sót, és keverjük 30+30 másodpercig, majd újabb egy percig, amíg a csicseriborsókrém sűrű és egészen sima lesz. Ha túl sűrű, vagy még apró csicseriborsó-darabkákat tartalmaz, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint. Tálaljuk egy csepp olívaolajjal.
Tipp: Már lehet hazai termesztésű csicseriborsót is kapni. Ha tehetjük, készítsük azzal!

Sült burgonyahéjleves gnocchival, fűszeres granolával, savanyított répával

klímabarát receptek ebéd vacsora húsvét nagyböjt

Sült burgonyahéjleves gnocchival, fűszeres granolával, savanyított répa (Fotó: Kiss Gergely / Frame4Studio)

Hozzávalók:

A savanyított répához:

  • 2 db nagyobb megmosott, meghámozott, gyufaszál méretre gyalult répa (mosott, hámozott héját a főétel köretéhez félretesszük)

A savanyítóléhez:

  • 1,5 dl víz
  • 20 g méz
  • 50 g almaecet
  • só

A fűszeres granolához:

  • 50 g nagyszemű zabpehely
  • 1 ek. olívaolaj
  • só
  • fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, chili, rozmaring stb.

A gnocchihoz:

  • 500 g főtt burgonya
  • a burgonya lehámozott héja, amit kis olajjal bekeverve, sütőben 160 fokon ropogósra sütünk
  • fél tojás
  • 30 g tejföl
  • só
  • 45 g kukoricakeményítő
  • 70-80 g alakorliszt vagy valamilyen alternatív gabonaliszt, amennyit a tészta felvesz

A leveshez:

  • 5 db nagyobb sárga burgonya meghámozva (lehámozott héjukat kis olajjal bekeverve, sütőben 160 fokon ropogósra sütjük)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 liter zöldségalaplé – korábban felhasznált zöldségek héjából, levágott végeiből érdemes mindig felraknunk egy adagot, így mindig lehet a fagyasztónkban ízes alaplé
  • só
  • fehér bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

Először elkészítjük a savanyított répát, a fűszeres granolát és a gnocchit.
A répához a vizet és a mézet sóval felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hozzáöntjük az ecetet. A forró savanyító lével leforrázzuk a gyufaszál répáinkat, azonnal lezárjuk a befőttesüveget, hogy vákuum keletkezzen. Konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.
A fűszeres granola hozzávalóit összekeverjük, és 150 fokos sütőben ropogósra sütjük.
A gnocchihoz egyneműsítjük a tésztát, ujjnyi vastag hurkákra kinyújtjuk, majd kis kockákra vágva megformázzuk. Sós, lobogó vízben 3-5 perc alatt készre főzzük.

A leveshez egy fazékban elkezdjük lepárolni az apróra vágott hagymát és a kockázott burgonyát. Ha kicsit összepárolódott, hozzáadjuk a kész ropogós burgonyahéjat, felöntjük az alaplével, sózzuk, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul. Leszűrjük, és a főétel köretéhez a zöldségeket félretesszük. A levest készre ízesítjük, ha még szükséges.

Langyos pisztráng, téli zöldségfasírt, friss hidegtűrő salátalevelek

klímabarát receptek ebéd vacsora

Langyos pisztráng, téli zöldségfasírt, friss hidegtűrő salátalevelek (Fotó: Kiss Gergely / Frame4Studio)

Hozzávalók:

Téli zöldségfasírt (Mindig idényzöldségekből dolgozzunk):

  • 2 db cékla
  • 2 db nagyobb répa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • a levesből megmaradt zöldségmix
  • savanyított répából leeső héj
  • só
  • bors
  • gyömbér
  • chili – ízlés szerint
  • 2 db egész tojás
  • 100 g rizsliszt

A pisztránghoz:

  • Egész pisztráng vagy pisztrángfilé (Ha lehet, szerezzünk be hazai pisztrángot!)
  • A salátához idényzöldségek

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A céklát megmossuk, meghámozzuk, a hagymákat szintén, és minden nyers zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A fokhagymát aprítsuk bele, vagy fokhagymanyomóval passzírozzuk. Keverjük bele a főtt zöldségmixet, fűszerezzük, adjuk hozzá a tojásokat és a rizslisztet.

Keverjük el teljesen, és egy kiolajozott sütőpapírra tegyük tepsire. Magasabb falú tepsit használjunk, minimum ujjnyi vastagon, egyenletesen terítsük el a fasírtot, hogy kitöltse a teret, és a teteje teljesen sima legyen. A tetejét is kenjük meg egy kis olajjal, és tegyük az előmelegített sütőbe. 15 percenként nézzünk rá. Vastagságtól függően 30-50 perc, mire elkészül.

A kész fasírt könnyen szeletelhető, nem krémes, nem hajlik.

Ha kész, vegyük ki, hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd egy tálcát a tetejére téve fordítsuk fejjel lefelé, így ki tudjuk venni egyben a tepsiből. Vegyük le a papírt, és vágjuk a kívánt méretre. Tepsin visszahelyezhetjük a sütőbe, így melegen marad, amíg egy másik tepsiben a pisztrángot elkészítjük. Energiát és helyet spórolhatunk.

A pisztrángot kifilézzük, szálkátlanítjuk. Készítünk egy 8%-os sóoldatot: 1 liter vízben feloldunk 80 g sót. Ebbe helyezzük a filéket 30-40 percre. Majd kivesszük, leitatjuk róla a felesleges nedvességet. A még meleg sütőnket állítsuk 70 fokra, egy tepsit olajozzunk ki vékonyan. A pisztrángfiléket bőrrel lefelé kezdjük el egy serpenyőben lassan lepirítani, amikor már majdnem kifehéredett a teljes filé, óvatosan helyezzük be a tepsibe bőrrel felfelé. Tegyük a sütőbe 3-5 percre.
Tipp: A friss salátához idénysalátát válasszunk és kedvenc vinaigrette-ünkkel ízesítsük!

Mézes répatorta

klímabarát receptek ebéd vacsora

Mézes répatorta (Fotó: Kiss Gergely / Frame4Studio)

Hozzávalók:

  • 130 g bio napraforgóolaj
  • 2 db egész tojás
  • 100 g barnacukor
  • 100 g méz
  • 140 g finomliszt
  • 4 g szódabikarbóna
  • 3 g sütőpor
  • 3 g őrölt fahéj
  • 3 g só
  • 160 g reszelt répa
  • 50 g durvára aprított dió
  • 40 g kókuszreszelék (helyettesíthető darált dióval)
  • 20 g aszalt vörösáfonya (helyettesíthető mazsolával)
  • Tálaláshoz krémsajt és sóban eltett citrom (elhagyható)

Elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a mézet, az olajat, amíg teljesen elegyedik. Egy másik tálban mérjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat a kikevert nedves hozzávalókhoz. Elegyítsük el. Adjuk hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, a durvára aprított diót, a kókuszreszeléket, a vörösáfonyát, jól keverjük össze. 165°C-fokos előmelegített sütőben légkeverésen süssük leg- alább 50 percet, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Miután kihűlt, lefóliázva, hűvös helyen 4-5 napig eltartható.

Krémsajttal és sóban eltett citrommal tálaljuk.

Tipp: Lehetőleg legeltetett tartásból származó krémsajtot használjunk. Ha hozzá tudunk jutni, használjunk magyar citromot (olyat, aminek a héja nem vegykezelt)!

Így lehet fenntartható a táplálkozásunk

Étkezési szokásaink újragondolása és átalakítása a legnehezebb feladatok egyike, nem meglepő, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés kapcsán felmerülő környezeti szempontok szenvedélyes vitákat gerjesztenek. A vita hevében azonban sokszor nem kapnak teret a valós környezetvédelmi érvek. Ezt mutatja be a WWF „Tányérunkon a változás – a WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról Közép-Európában” című jelentése, amely a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet. A jelentés elkészítését a Tesco Central Europe támogatta.

A szakértők egyszerű aranyszabályokkal segítik mindazokat, akik szeretnének elindulni egy bolygóbarát étrend felé:

  • Nincs egyedüli helyes étrend. Keresd meg az adottságaidhoz és a lehetőségeidhez legjobban illeszkedőt!
  • Tanulj minél többet, nézz utána az élelmiszereknek (például az összetevőiknek, a származási helyüknek vagy ha lehet, az előállítási körülményeiknek), légy tudatos – és ha lehet, akkor főzz!
  • Egyél több zöldséget és gyümölcsöt!
  • Csökkentsd a húsfogyasztásod! A vörös húsok helyett inkább a halat és a szárnyast válaszd! Keresd az ökológiai gazdálkodásból, külterjes tartásból származó termékeket!
  • Tarts mértéket a tej és tejtermékek fogyasztásában!
  • Fogyassz kevesebbet a magas só- és cukortartalmú élelmiszerekből!
  • Részesítsd előnyben a környezeti minősítéssel rendelkező termékeket!
  • Amikor teheted, válassz szezonális és helyben termelt élelmiszereket!
  • Annyit egyél, amennyire valóban szükséged van! Ne pazarold az ételt!
  • Az étrendváltoztatás kaland – légy nyitott, próbálj ki új, fenntartható ételeket!
  • Ne a tökéleteset akard azonnal elérni, lépésenként haladj a változásban!

További ínycsiklandozó, böjt idején is fogyasztható receptért kattints a linkre!

Forrás: WWF
Kiemelt kép: Kiss Gergely / Frame4Studio