Szemeztél már a piacon, vagy nagy néha a boltok zöldségrészein ezzel a furcsa küllemű, kicsit gyömbérre, kicsit krumplira emlékeztető terménnyel, a csicsókával? Végül nem vettél belőle, mert nem tudtad, mit lehet vele kezdeni?
És egyébként is: hogy a csudába lehet meghámozni? Nos, ha eddig inkább visszatetted, arra buzdítunk, adj még egy esélyt ennek a szerény külsejű zöldségnek, mert nemcsak hihetetlenül egészséges és finom, de olcsó is, és pucolás helyett elég erős kefével ledörzsölni, vagy késsel átkaparni, mint az újburgonyát.
Ma három csicsókás receptet hozunk, hogy neked is megjöjjön a kedved!
Gesztenyés csicsókakrémleves garnélával
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg csicsóka
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 20 dkg gesztenye (főtt, pucolt)
- só
- frissen őrölt bors
- kb. fél citrom leve
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg egész mandula
- 16 darab garnéla
- olívaolaj a sütéshez
- 2 gerezd fokhagyma
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt csicsókát és a gesztenyét. Felöntjük annyi vízzel (vagy zöldséglevessel), hogy ellepje, majd puhára főzzük. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet és a tejszínt, ezzel már csak összemelegítjük. A garnélákat megtisztítjuk (fejét, lábait, páncélját leszedjük), olívaolajon két gerezd vékonyra szelt fokhagymával pirosra sütjük. A leveshez kínáljuk, és megszórjuk durvára tört mandulával.
Csicsókakrém
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 50 deka csicsóka
- 1 deci olaj
- só
- bors
- kömény ízlés szerint
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál majonéz
A csicsókát egy szivacs dörzsis felével lekeféljük, tepsibe tesszük, mellé dobjuk a fokhagymákat is, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és fél deci olajjal locsoljuk meg. 200 fokon fólia alatt 45 percig, majd a fóliát levéve 15 percig sütjük. Ezután egy aprítóval krémesítjük, hozzáadjuk az olaj másik felét, a mustárt, majonézt, a krémesre sült fokhagymát, majd alaposan kikeverjük a géppel. Kóstolás után még sózzuk/borsozzuk, ha szüksége. Tálaláskor még kis olajjal locsoljuk.
Csicsókafőzelék almával és pirított szalonnával
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg csicsóka
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só
- frissen őrölt bors
- 2 darab alma
- 1 darab citrom
- 20 dkg kockázott bacon
A burgonyát és a csicsókát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, főzzük puhára a zúzott fokhagymával együtt. A főzővíz felét szűrjük le, tegyük félre. A burgonyát és a csicsókát pürésítsük össze botmixerrel. Öntsük hozzá a tejszínt és annyit a félretett főzővízből, hogy főzelék állaga legyen. Sóval, borssal ízesítsük. A hámozott, felkockázott almát főzzük puhára citromos vízben. A bacont süssük zsírjára, ezzel és az almával tálaljuk a főzeléket.
Mire nekünk a csicsóka?
A csicsóka mezőgazdasági előnye, hogy nagyon igénytelen növény: nem kell sem trágyázni, sem permetezni, és nagyon jól tűri a szárazságot is, ezért a klímaváltozás egyik fontos, újra felfedezésre váró növénye lehet. A csicsóka emellett egy fontos vércukorszint-szabályozó anyagot (inulint) is tartalmaz, így nemcsak takarmánynövényként és az emberi táplálkozásban használják, de fontos gyógyszeralapanyagként is szolgál.
A népnyelvben csókapityóknak és tótrépának is nevezett növényt már csak azért is érdemes megszeretnünk (diós ízének hála ez nem is lesz nehéz), mert segít átvészelni a téli, télvégi vitaminszegény időszakokat.
Kiemelt kép: Getty Images