Ki kér egy falást? Elő a tepsit, éljen a felszabaduló endorfin!

Tél végén, tavasz elején sokszor érezzük magunkat kedvetlennek, ennek orvoslására Urbán Gábor mennyei csokoládés charlotte-tortát készített. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 10 dkg liszt | 15 dkg málnalekvár
A krémhez: 4 tojássárgája | 8 dkg cukor | 6 dl hideg habtejszín | 15 dkg étcsokoládé, olvasztva | fél dl víz | 1 púpos teáskanál zselatin | 10-15 dkg friss málna
A díszítéshez: 5 dkg késsel forgácsolt étcsokoládé | néhány szem málna

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, aztán beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
  2. A masszából egy kb. 30×30 cm-es szögletes és egy 22 cm átmérőjű kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
  3. A 30×30 cm-es lapról lehúzzuk a sütőpapírt, rákenjük a málnalekvárt, szorosan feltekerjük. A roládot kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
  4. Egy kb. 2 liter űrtartalmú félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával, a belsejébe szorosan egymás mellé helyezzük a lekváros piskótaszeleteket.
  5. A krémhez vízgőz fölött csípősre melegítjük a tojássárgáját a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig habbá verjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét, végül belekeverjük a hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint.
  6. A krémet az előkészített tálba, a piskótaszeletekre töltjük úgy, hogy közben beleszórjuk a málnát (azért nem keverjük a krémbe, hogy ne törjön össze). Befedjük a kerek tortalappal, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Kiborítjuk a formából, és csokoládéforgáccsal, friss málnával díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 326 KCAL/SZELET

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/03. lapszámában jelent meg.