A cukrászdákban még ma is a krémes az egyik legnagyobb favorit, de sokan nem mernek megpróbálkozni az otthoni elkészítésével. Nem azt mondjuk, hogy a legegyszerűbb sütemény, de azért egy kis gyakorlattal könnyedén elkészíthető. Mutatjuk, hogyan süthetünk otthon hartyáni krémest!
Hozzávalók 14-16 szelethez:
A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | 5 dkg méz | 10 dkg porcukor + a díszítéshez | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 2 tojás | 1 teáskanál szódabikarbóna | 35 dkg liszt + a nyújtáshoz | 3-4 evőkanál tej (ha szükséges)
A töltelékhez: 2 csomag vaníliás pudingpor | 15 dkg cukor | 8 dl tej | 25 dkg vaj/margarin | fél dl rum | 1,5 dl kávé | 20 dkg babapiskóta
- A tésztához a vajat/margarint, a mézet, a porcukrot, a kakaóport és az egész tojást vízgőz fölött összemelegítjük, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Fakanállal összekeverjük, ha nem áll össze, adunk hozzá pár evőkanál tejet.
- Lisztezett munkalapon 2 darab, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszurkáljuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 6-8 perc alatt.
- A krémhez kikeverjük a pudingport és a cukrot 2 dl tejben, a maradék tejet felforraljuk, majd besűrítjük a pudingos masszával. Ha kihűlt, habosra keverjük a nagyon puha vajjal/margarinnal.
- Az összeállításhoz egy magas peremű tepsibe tesszük az egyik sült tésztalapot, rákenjük a krém felét, majd rárétegezzük a rummal kevert kávéba mártogatott babapiskótát. Rákenjük a krém másik felét, végül befedjük a másik tésztalappal.
- Pár órára hűtőszekrénybe tesszük puhulni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC
SÜTÉS 6-8 PERC
KALÓRIA 459 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes