- A tökéletesen szaftos sült csirkemell omlós és ízekben gazdag.
- A tökéletes sült csirkemell mindenféle fűszerezéssel finom.
- A szaftos csirkemell tokkal-vonóval kész 25 perc alatt.
Akik szeretik a csirkemellet szinte mindenben használni, azt kedvelik benne, hogy sovány, gyorsan elkészül és nem túl karakteres íze miatt mindenféle fűszerezést jól visel. Az ellentábor szintén (számukra) túl szolid ízéből indul ki, és a hússzelet szemére vetik azt is, hogy túl száraz. Pedig nem kell annak lennie.
Nem tudom, máshol hogy van, nálunk mindenesetre slágerétel a csirkemell. Bár lányom és én prímán elvagyunk hús nélkül, férjem igényli, hogy az ebéd vagy vacsora húsos étel legyen, és ha lehet, inkább csirkemellel készüljön, mint bármi mással. Tapasztalataim szerint más háztartásokban is sokszor az asztalra kerül ez a húsrész, mert viszonylag gyorsan elkészül, és ha valamilyen szószba rejtjük vagy épp panírozzuk, mindig azt (és rendszerint nem többet) hozza, amit várunk tőle.
Az egyben (félben) sütés viszont már más lapra tartozik. Nemcsak blogomon kaptam több kérdést azzal kapcsolatban, hogy lehetne szaftosra és ízesre csinálni, de az egyik legnépesebb online csoportban körbekérdezve is kiderült, sokszor meggyűlik vele a bajunk, mert vagy kiszárad, vagy nyers marad és ízben sem alkot maradandót. Őszinte leszek: viszonylag ritkán készítek egyben sült csirkemellet, de az elmúlt pár évben kikísérleteztem, hogy lesz mindig olyan, amilyennek szeretném.
Mindent a csirkemellről
A csirkemell idehaza az egyik legnépszerűbb húsféle, sokan vásárolják a bevezetőben említett tulajdonságai miatt, kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a diétázók körében is, mert alacsony kalóriatartalma mellett sok fehérjét tudunk vele bevinni a szervezetünkbe, ráadásul könnyen emészthető is.
Rossz híre nem kis részben épp a szándékosan zsírszegényen készített testépítő menü, a csirke-rizs reputációjából ered. Mi többiek nem is így fogyasztjuk: esszük rántva, készítünk vele különféle ragukat, akár „hamis” brassóit vagy vadast is, de viszonylag ritkán szoktuk egyben sütni, mert az így készített csirkéről az a hír járja, hogy sokszor összeesik, kiszárad, és az egész macera nem éri meg a felhajtást.
Pedig a sült csirkemell istenien omlós és szaftos lehet, ha elkészítésekor figyelünk néhány dologra. Jó minőségű, friss húst használunk, amit nem közvetlenül a hűtőből kivéve, hanem pár perc konyhahőmérsékleten való pihentetés után használunk fel, és előbb a tűzhelyen, majd a előmelegített sütőben sütjük meg. Ha egyszer elsajátítottuk a mikéntjét, rendszeresen el fogjuk készíteni! Az alábbi videóban a csirkemell sütésének minden csínját-bínját elárulom!
A tökéletesen szaftos csirkemell sütése
A sült csirkemellet egy rohanós hétköznapon is össze lehet dobni, míg a sütőben sül, egy gyors saláta is kényelmesen elkészül mellé.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 fél csirkemell (körülbelül 15-20 deka)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- fél citrom leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
A csirkemellet kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit „magához térni”. A sütőt addig 150 fokra melegítjük elő, légkeverésen. Előveszünk egy sütőálló serpenyőt (olyat, aminek a nyele és fedője is bírja a sütést.) Kiolajozzuk a serpenyőt és amikor már forró az olaj, beledobjuk a csirkemellet, amit mindkét oldalán körülbelül 4-4 percig sütünk, hogy kérget kapjon. Fontos, hogy ez viszonylag magas hőmérsékleten történjen, mert az így keletkező kéreg akadályozza meg, hogy a csirke elveszítse nedvességtartalmát.
Sütés közben többször meg is forgatjuk a szeletet, ilyenkor mindkét oldalát megsózzuk, borsozzuk. Mivel vastagabb hússzeletről van szó, sütés közben pár másodpercig a szelet oldalait is pirítjuk. Amikor mindenhol aranybarna kérge lett, fedővel lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és 15 percig sütjük. Amíg sül, felkarikázzuk a fokhagymát és előkészítjük a citromot is. Ha letelt a 15 perc, a sütőből kivesszük serpenyőt (vigyázat, tűzforró lesz a nyele), visszatesszük a tűzhelyre. A serpenyőbe vajat dobunk, hozzáadjuk a vékonyra karikázott fokhagymát, meglocsoljuk a húst a fél citrom levével és az így összegyűlt szafttal folyamatosan locsolgatva sütjük még 2-3 percig. Ha kész, néhány percig pihentetjük, és utána szeleteljük fel. Elképesztően szaftos lesz a csirkemell, nemcsak saláta, de burgonyapüré is nagyon illik hozzá.
Variációk egy csirkemell-témára
A csirkét ezzel a technikával készítve kedvünk szerint módosíthatunk a fűszerezésen. A sót és borsot ne hagyjuk el, de a fokhagyma helyett vagy épp mellett használhatunk rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát, amit csak szeretnék, a citrom leve helyett jó hozzá a narancs vagy a lime is, ezekhez jól illik például a koriander is.
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
Kiemelt kép: Nők Lapja