A friss, szezonális gyümölcsre még jó ideig várni kell, a színekben és vitaminban is szűkebb időszakot vészeljük át fagyasztott gyümölcsökkel.

Hiába érezzük márciusban a tavasz és a megújulás szelét, és hiába is vágyunk a frissességre, vitaminra, ebben a hónapban elég szerény lehetőségeink vannak, ha friss, hazai gyümölcsre fáj a fogunk. Frissen szedhető még jó ideig egyáltalán nincs, némi hosszan elálló almából és kevés körtéből gazdálkodhatunk, ha gyümölcsre fáj a fogunk.

Ilyenkor jönnek jól a különféle fagyasztott gyümölcsök, amiket számtalan isteni, gyümölcsös receptben felhasználhatunk. Ma egy egész menüt (levest, főételt és desszertet) készítünk el a segítségükkel. 

Vegyes gyümölcsleves zabpehelymorzsával

 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg alma
  • 2-3 karika citrom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 30 dkg erdei gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
  • 1 dl natúr joghurt
  • 3-4 evőkanál méz

A morzsához:

  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 5 dkg vaj/margarin

A meghámozott almát kockázzuk fel, majd a citromkarikákkal és a fahéjjal főzzük puhára 1,2 liter vízben. Amint megpuhult, vegyük ki a citromot, adjuk hozzá a fagyasztott erdei gyümölcsöt és a joghurtot (ezzel már nem főzzük), majd turmixoljuk simára a levest. Ízlés szerint édesítsük mézzel, de óvatosan, mert a morzsa is édes lesz. Tálalásig tegyük hűtőbe.

A morzsához a zabpelyhet, a lisztet és a cukrot tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért, majd a lágy vajat/margarint. Kézzel dolgozzuk morzsásra, majd szórjuk sütőpapírral fedett sütőlemezre. 200 C-ra előmelegített sütőben süssük készre 8-10 perc alatt, de figyeljük, hogy ne égjen meg. Tálaljuk a hideg levest a morzsával.

Kacsamell erdei gyümölcsös csatnival és répatócsnival 

 

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 fél bőrös kacsamell (kb. 80 dkg)

A csatnihoz:

  • 15 dkg lila hagyma
  • 50 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 1 dl vörösborecet
  • 15 dkg nádcukor
  • 5 szem kardamom
  • 2 rúd fahéj
  • 1 mokkáskanál szecsuáni bors
  • csipet só

A tócsnihoz:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 dkg zellergumó
  • 2 tojás
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, szerecsendió
  • 4-5 evőkanál olaj

A csatnihoz a lila hagymát apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval és 2 dl vízzel kis lángon, fedő alatt készre főzzük 25 perc alatt. Közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A tócsnihoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük az összes hámozott zöldséget, majd összekeverjük a tojással, a tejszínnel és a finomra vágott petrezselyemmel. Fűszerezzük, sózzuk. (Ha nagyon folyik a massza, akkor 1-2 evőkanál lisztet keverhetünk bele, de elkészíthető anélkül is.)

Egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon lapos lepényeket (oldalanként kb. 3-3 perc alatt) sütünk belőle. A kacsamelleket megsózzuk, majd a bőrös felén barnára sütjük. Megfordítjuk, a másik felét is megpirítjuk. 160 C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd egy kis pihentetés után felszeletelve tálaljuk a tócsnival és a csatnival.

Panna cotta háromféle öntettel

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 darab 1,5 dl-es formához:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 dl teljes tej (min. 3,5%-os)
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 darab lapzselatin

A csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj/margarin

A gyümölcsös öntethez:

  • 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)

A sós karamellöntethez:

  • 5 dkg cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 3 dkg vaj/margarin
  • csipet tengeri só 

Keverjük össze a tejszínt a tejjel, adjuk hozzá a cukrot (ne legyen túl édes a panna cotta!), a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Forraljuk fel, keverjük el benne egyesével a lapzselatinokat. Várjuk meg, amíg kihűl, keverjük át, vegyük ki a vaníliarudat, majd öntsük formákba (szufléstálka, kis pohár stb.) a keveréket. Tegyük a hűtőbe szilárdulásig.

Tálaláskor mártsuk kb. 10 másodpercre forró vízbe a formák alját, így könnyen kiboríthatjuk a panna cottákat. Tálaljuk egy-egy kanál öntettel. 

A csokoládéöntethez vízgőz fölött olvasszuk meg az apróra tört csokoládét a vajjal/margarinnal és fél dl vízzel. Az erdei gyümölcsös öntethez finoman melegítsük meg a fagyasztott gyümölcsöt, óvatosan kevergessük, hogy ne törjük szét. A karamellöntethez karamellizáljuk meg a kristálycukrot egy világos aljú lábosban, fokozatosan öntsük hozzá a forró tejszínt, majd keverjük el benne a vajat/margarint, míg teljesen sima lesz. Adjunk hozzá kevés a sót, hagyjuk kihűlni a keveréket.

A fagyasztott gyümölcs dicsérete

A fagyasztott gyümölcsök egész évben jó szolgálatot tesznek a konyhában: mivel érettségük csúcsán szedik le őket és sokkolva fagyasztják le a betakarított termést, az így tartósított gyümölcsök vitamin- és ásványianyag tartalma magas marad, ízük pedig kifogástalan, így érdemes őket minél többet használni. 

Tudtad, hogy a bogyós gyümölcsök legnagyobb része igazi szuperélelmiszer? Ebben a cikkünkben róluk írtunk! 

Kiemelt kép: Getty Images