Bár a kalácson kívül nehéz tipikus húsvéti süteményt mondani, egy kis fantáziával és díszítéssel rengeteg édességet ünnepivé varázsolhatunk. Murányi Anita cukrász olyan ötletes receptet mutat, amit azok is szeretni fognak, akik nem akarnak túl sokat bíbelődni a dekorálással.
Hozzávalók 14-16 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja | fél kávéskanál só | 20 dkg vaj/margarin | 1,5-2 dl tej | 7,5 dkg porcukor | fél csomag (3,5 g) szárított élesztő | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A díszítéshez: 3-5 dkg étcsokoládé
- A lisztet összekeverjük a sóval és a reszelt narancshéjjal, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. 1,5 dl langyos tejet elkeverünk a porcukorral, az élesztővel és a tojássárgájával. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk (ha szükséges, beletesszük még a fél dl tejet), majd 30 percig letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük. (A sok vaj miatt nem fog a duplájára kelni, inkább csak kicsit megemelkedik. Azért kell bele ennyi vaj, hogy alaktartó maradjon a kalács.)
- Kissé átdolgozzuk a tésztát, 6 dkg-os, 3 dkg-os és 2×1 dkg-os részekre osztjuk. A legnagyobb darabból lesz a nyuszi teste, a közepesből a feje, a kicsikből a fülei. A darabokból a képen látható módon nyulat formázunk, sütőpapírral fedett tepsire tesszük úgy, hogy a részek közé vizet kenünk, hogy összetapadjanak, végül a felületét megkenjük a felvert tojással.
- További 20-25 percig kelesztjük, majd 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük 170 ºC-ra előmelegített sütőben. Tálalás előtt a vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval díszítjük, papírtölcsérből a legegyszerűbb.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 269 KCAL/DARAB
Recept: Murányi Anita
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes