Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valaki 160 grammos diétát tart. Azt gondolnánk, ebbe már nem férnek bele az édességek, pedig némi ügyességgel és kreativitással becsempészhetők akár a napi étrendünkbe is. Vrábel Kriszta most egy ilyen desszertet mutat. (Kristályos édesítőszerből mindenki válassza a neki tetszőt, például eritritet, nyírfacukrot, sztíviát stb.)
Hozzávalók 12 szelethez:
80 dkg natúr krémsajt | 2 dl habtejszín | 4 tojás + 2 tojássárgája | 1-1 (kezeletlen) citrom és narancs héja | 4 evőkanál kristályos édesítőszer | 50 dkg meggy (fagyasztott)
- Keverjük simára a krémsajtot a tejszínnel, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, a tojássárgáját, a reszelt citrushéjakat, végül édesítsük 2 evőkanál édesítőszerrel.
- Egy 18-20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kívülről borítsunk be két rétegben alufóliával. Helyezzük a formát egy tepsibe, öntsük bele a krémet. Öntsük fel a tepsit vízzel, tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 1 órára. Egy óra múlva zárjuk el a sütőt, hagyjuk a sütőben kihűlni a tortát. Kb. 3 óra múlva lehet szeletelni, de a legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
- A szószhoz a meggyet tegyük fazékba, adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál eritritet, forralva olvasszuk fel a meggyet, főzzük 10 percig. A szeletekre vágott sajttortát tálaljuk a meggyszósszal.
Egy adag szénhidráttartalma: 7,3 gramm.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 60 PERC
KALÓRIA 251 KCAL/SZELET
Recept és fotó: Vrábel Kriszta