- A nudli nemcsak finom, de sokoldalú étel is.
- A krumplis nudli édesen és sósan is isteni finom.
- A ruganyos és könnyű nudli receptjének néhány egyszerű titka van csupán.
Kevés finomabb van a klasszikus, nagymamás desszerteknél. Bár sokan szeretik a franciás desszertkülönlegességeket, és egyre nagyobb a piaca a különféle mentes finomságoknak is, azok a kedvenceink, amiket egyszerű alapanyagokból, hagyományos recept alapján, néha akár maradékokból varázsolnak az ember elé minden mást maguk mögé utasítanak. A gnocchihoz hasonló nudli a kategória egyik csúcsmodellje. Nemcsak isteni finom és sokoldalú, de a maradék főtt krumpli, vagy akár krumplipüré is új életre kelhet benne. Az alábbi videóban megmutatom, hogyan is készítem a krumplis nudlit.
Ruganyos és könnyű nudli: így érhető el a remek állag
A krumplis nudli sokunk kedvence: feltéve, hogy sikerül eltalálni benne ruganyosság és könnyedség arányát. Lehessen harapni, de ne legyen kemény, legyen könnyed, de ne essen szét. Ahhoz, hogy nudlink tökéletes legyen, a legfontosabb, hogy a készítéséhez legjobban passzoló burgonyát válasszunk. Keressük a sárga héjú, szétfövő típusú burgonyát, mert ez lesz majd képes arra, hogy a lehető legtöbb nedvességet felszívja a készítés során. Fontos, hogy a liszttel óvatosan bánjunk, nem baj, ha a massza először túl lágynak tűnik, formázáskor, nyújtáskor még sok lisztet fel fog venni. A gnocchihoz hasonlóan a nudliba nem véletlenül kerül egy kevés rétesliszt is, ez még több rugalmasságot kölcsönöz majd neki!
Hogyan készül a ruganyos és könnyű nudli?
Hozzávalók 4 adag:
- 50 dkg főtt krumpli
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- a „bundázáshoz” 1 evőkanál vaj, két maréknyi prézli
A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már meg tudjuk fogni, meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a réteslisztet , majd a tojást és a sót, és a keverékből puha, de formázható tésztát készítünk. Ezt kitesszük egy alaposan (a lisztet formázás során többször újra is szórhatjuk) lisztezett deszkára, ahol kicsit átgyúrjuk, majd gombócot formálunk belőle, ezt nagyobb darabokra vágjuk, majd vékony kígyókat sodrunk belőlük, amiket kisebb darabokra vágunk és nudliformára sodrunk. Forró, de nem lobogó vízben főzzük őket addig, míg feljönnek a víz tetejére. Hideg vízbe szedjük át őket. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, azon megpirítjuk a prézlit és a nudlit ebben forgatjuk meg.
Az ezerarcú nudli
A nudli egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon sokféle módon fogyasztható és sehogy nem okoz csalódást. Ehetjük pucéran, mákkal, prézlivel, de sósan, akár szalonnával is isteni. Öntetként az édes verziókhoz cukros tejföl vagy lekvár dukál, a sós verziókat pedig megint csak nem tilos alaposan megtejfölözni.
Te hogy készíted?
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
Kiemelt kép: Nők Lapja