- A különféle kalácsok világszerte hozzátartoznak a zsidó és a keresztény kultúrkör tavaszt köszöntő ünnepeihez.
- Az igazán jó kalács puha és foszlós, és az is biztos, hogy nem mindenki szeret vele otthon bíbelődni.
- A húsvéti kalács nem maradhat el az ünnepi asztalról, mutatunk nyolc helyet, ahonnan még rendelhetnek a budapestiek.
A kalács úgy aránylik a kenyérhez, mint az ünnepnap a hétköznapok darálójához: egyszerűen szebb, több, jobb. Egy finom kalács nemcsak foszlós tésztájával és többnyire leheletnyi édességével okoz örömet, de azzal is, hogy a formázásában is ott van készítője szíve-lelke.
Ami engem illet, majdnem mindegy, hogy hármas vagy hatos fonás, barhesz forma vagy éppen koszorú: ha kalács van az asztalon, egyből megérkezik az ünnepi hangulat is. Aki szeret sütni-főzni, húsvétkor is kitesz magáért: én például írós kaláccsal fogok kísérletezni, de a saját sütésem mellett teszek legalább egy pékségest is az asztalra. Olyan jó néha azokét enni, akiknek a kisujjában van a kelt tészta minden csínja-bínja!
Ebben a cikkben olyan budapesti pékségeket ajánlunk, ahol tutira mehetsz, ha finom húsvéti kalácsot vennél: a válogatásban külvárositól a bión át egészen a fine-ig mutatjuk a kedvenceinket.
1. Ide Süss Manufaktúra
1027 Budapest, Medve utca 20.
Kovács Anita két éve nyílt zsebkendőnyi péksége igazi családi vállalkozás. Bár az Ide Süss Manufaktúra motorja a korábban évekig hospice-programigazgatóként dolgozó Anita, a háttérben a lelkes közösségépítő három felnőtt fia is kiveszi a részét az ügymenetből. Budapest legkisebb és talán legszerethetőbb pékségében a kenyér mindig kovászos, a péksütik hosszú érlelésűek, az illat bejárja a környéket, a húsvéti kínálat pedig olyan finomságokkal egészül ki, mint a fonott kalács, pesztós kalács, barhesz, csokis, áfonyás, törökmogyorós babka és a túrós kuglóf.
2. Némi Kenyér
1118 Budapest, Villányi út 103
Virágh Kriszta közgazdászból lett cukrász, és a Covid alatt kezdett kovászolni. Némi kenyér nevű kisközösségi pékműhelyében (ahol a vásárlók előre rendelik meg, hogy mit szeretnének enni) elsősorban kovásszal készített termékek születnek, hosszú érleléssel: egy-egy kenyér, péksüti általában 30-48 óra alatt készül el kiváló alapanyagokból és rengeteg szenvedéllyel. Bár Kriszta szerint a boldogsághoz elég némi kenyér, húsvétra kisebb és nagyobb édes kalácsot, csokis-narancsos panettonét és csokis babkát is beszerezhettek tőle.
3. Manfréd
1094 Budapest, Tompa u. 21
Nagy-Molnár Alexandra és Nagy Szabolcs tompa utcai péksége nemcsak a környékbeliek kedvence. A kutya- és emberbarát pékségében nógrádi lisztből, és a Manfréd névre hallgató rozsos kovász segítségével olyan kenyér, szendvics, croissant, túrós batyu, kakaós csiga és kifli készül, amiért a város másik végéből is érdemes elzarándokolni, főleg, mivel a finomságokat isteni kávéval öblíthetjük le. A húsvéti időszakra kis és nagy fonott kaláccsal, tej- és tojásmentes (vegán) kaláccsal, csokis-diós-narancsos illetve pesztós-kecskesajtos babkával készülnek.
4. Salt Bakery
1021 Budapest, Tárogató út 68.
Tavaly decemberben, pop-up formában, a Michelin csillagos séf, Tóth Szilárd szakmai vezetésével nyílt meg a Salt Bakery, ahol skandináv módra letisztult díszletek között izgalmas kovászos kenyerek mellett olyan különleges péksütiket is kóstolhatunk, mint a vérpudingos-hagymás csiga, vagy a szagos mügés krémmel töltött kougin amann. A húsvéti időszakra húsvéti kosárral, húsvéti kaláccsal, barhesszal és csokis babkával is készülnek, a tőlük megszokott kiemelkedő minőségben.
5. Panelpék
1238 Budapest, Grassalkovich út 28/b.
Cseperkáló József, azaz a „panelpék” tradicionális pékcsaládból származik és több mint 25 éve dolgozik a pékipar különböző területein. Saját vállalkozása 2013-ban, egy panellakás konyhájából indult, ma már egy tágas műhelyben készülnek a legfinomabb kézműves pékáruk, a kézzel nyújtott és sodort vajas kifli, a vadkovászos kenyér, a kakaós csiga, a túrós batyu, a croissant, illetve a mézzel és cukormentesen készített cukrászsütemények.
Húsvétra a Panelpék egy a Kenyérlelke Fesztiválon díjnyertes kaláccsal készül, a finomságokat a budapesti helyszínek mellett (kispesti Kossuth téri piac, Csepeli piac, Wekerlei kispiac) péntekenként – az ünnepek alatt csütörtökön és szombaton – Egerben is meg tudjátok venni.
6. Marmorstein
1117 Budapest, Budafoki út 111-113
A Marmorstein pékségben 2010-ben, itthon elsőként kezdtek lassú kelesztésű, természetes kovásszal készült kenyereket gyártani. Nagyszerű termékeik azóta is számos deli és vendéglátóhely kínálatának alapját képezik, 2021 óta pedig budafoki mintaboltjukban közvetlenül is vásárolhatunk tőlük.
A Marmorsteinben egész évben sül kalács, aminek óriási népszerűsége nem csoda: adalékanyagoktól mentes, valódi szabad tartású tyúk tojásból, termelői tejjel és jó minőségű vajjal készül. A húsvéti időszakra egy hagyományos ünnepi, körfonatú sós kaláccsal is készülnek, ami nagyon jól passzol a húsvéti sonkákhoz és más húsételekhez is.
7. Pipacs
1033 Budapest, Reményi Ede u. 3
Fülöp Ádám, Simor Máté, és Tóth Marci bő tíz éve, Franciaországban tanulták ki a pékmesterséget, hazajőve pedig megalapították az első hazai, kézműves, szövetkezeti és bio alapanyagokat felhasználó pékséget.
Kenyereinket ma is hazai, minőségi, minősített ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik, élesztőt nem, hagyományos, kézműves eljárásokat annál többet használnak. legendás Astrié-kenyérük és elképesztő minőségű leveles péksütijeik mellett húsvétkor sima, csokis és mazsolás kalácsért és répatortáért is érdemes beugrani hozzájuk.
Érdemes telefonálni
A legjobb pékségek egyetlen bosszantó vonása, hogy mások is úgy szeretik őket, mint mi. Ezért, ha nem vagyunk résen, képesek és elkapkodják előlünk a finomságokat. Ha kedvet kaptál valamelyik pékséghez, mielőtt nekiindulsz, nézd meg közösségi oldalaikat, esetleg csörögj oda, hogy se a nyitva tartás, se mások gyorsasága ne húzza keresztül a számításaidat.
Ha pedig mégis inkább otthon sütnél, ezeket a húsvéti kalács recepteket ajánljuk figyelmedbe.
Kiemelt kép: Getty Images