Az elképesztően energikus színésznőt mostanában holdjáró platformos cipőben és kirívó öltözékben, mégis 160-as IQ-jával bűnügyeket megoldó háromgyerekes anya szerepében láthatjuk brillírozni a tévében. Katában és sorozatbeli karakterében, Reniben mindenképpen közös az időnként meghökkentő megoldások és a családi pillanatok szeretete. Kata nem is egy receptet, hanem egy egész menüt mutatott nekünk!

„Ha visszagondolok biztos, hogy anyukámmal kezdtem el először főzni, de van egy emlékezetes estém. 17-18 éves koromban mentem haza egy buli után, és nagyon megéheztem. Otthon kinyitottam a hűtőt, hogy mit lehetne enni, és megláttam egy zacskó csirkemájat. Beugrott, hogy ebből az éjszaka közepén resztelt májat csinálok. Tudni kell rólam, én a májat olyan szinten letisztítom, hogy azt anyukám nem is tudja nézni – gyakorlatilag mindent kivágok belőle. Hajnali 2:00-kor módszeresen nekiálltam resztelt májat készíteni egyedül.

Anyukám persze felébredt és kijött a konyhába megnézni, hogy mi a jó isten történik?! Én meg szépen mondtam neki, hogy »nyugi-nyugi, nincsen semmi baj, csak megláttam a hűtőben a csirkemájat és megkívántam«. Akadt még a hűtőben sonka, sajt, szóval egyszerűbb lett volna szendvicset készíteni, de én

az éjszaka közepén resztelt májat akartam enni, ezért ott helyben meg is sütöttem.

Ez volt az első, meghökkentő és önálló nagy főzésem, amit a mai napig emlegetünk.

gaspar-kata

Fotó: Németh Gabriella/Nők Lapja

Amióta külön lakom és dolgozom, a színház, a szinkron és a forgatások eléggé kitöltik az életemet. Egy sorozat, legutóbb a vasárnaponként éppen futó A renitens című bűnügyi vígjátéksorozat forgatási napja sokszor 12 órás is lehet. Manapság is szoktam főzni, de a rohanós hétköznapjaimba inkább az egyszerűbb értelek a férnek bele. Olyasmi, amit gyorsan meg lehet csinálni, és nem kell hozzá rengeteg alapanyag.

Otthon szeretem a paprikás krumplit és a lecsót, készítek baconbe tekert csirkemájat, lilahagymás, majonézes kukoricasalátával, de például

a levest és a nagy ételeket mindig hétvégén, anyánál csináljuk együtt.

(A Bánsági Ildikóval közös főzésekről rendszeresen látható videó Kata Instagram-oldalána szerk.) Pedig, ha belegondolsz miből áll egy leves? Berakok pár alapanyagot egy edénybe, és megfő, mégis valahogy ehhez több idő és más hangulat kell. A levesfőzés, meg a hosszabb sütögetések nekem olyan anyás program. 

Nehezen választok egy kedvencet, ezért többet is hoztam nektek. Összességében olyan lesz, mint egy menü. 

Édes-húsos zöldségleves

Hozzávalók:
1-2 db csirkeszárny vagy felsőcomb | friss petrezselyem | víz | só | natúr Vegeta | 1 db karalábé | 1 kis zacskó zöldborsó | 3 db kisebb sárgarépa | 1 db fehérrépa | 1 kisebb karfiol | 2 ek. cukor | kis csomag levestészta | ízlés szerint: vöröshagyma, kelbimbó, krumpli 

Elkészítés:
Az elnevezés egy kicsit magyarázatra szorul: bár van benne egy minimális hús, mégsem a klasszikus húsleves, nem azon van a hangsúly, hanem a sok zöldségen. Nagy fazékban feltesszük a húst főni a vízzel, sóval, vegetával, amikor felforrt, leszedjük a habot, ezután jönnek bele a felvágott zöldségek és 2 evőkanál cukor, amitől a leves egyáltalán nem lesz túl édes, de pont kellemesen kiemeli zöldségek ízét. Közepes fokozaton addig főzzük, amíg az összes zöldség puhára fő. A hagyományos húslevessel ellentétben ebben nincsen bors, de természetesen sok levest tészta igen. 

„Mindent bele” sült

Hozzávalók:
6 db csirkeszárny | 4 db egész csirkecomb | 1 db vöröshagyma | ízlés szerint: fokhagyma, krumpli, sárgarépa, spárga, zellerszár 
A szószhoz:
1 doboz világos sör | ketchup | mustár | méz | Worhester szósz | egy löttyintésnyi whisky

Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk, a csirkecombokat alsó-felső részre kettévágjuk. Az ízlés szerint sózott, borsozott húsok mindkét oldalát kis olajon megfuttatott hagymával megpirítjuk, ezután tesszük mellé a darabolt zöldségeket. Mi például a megtisztított sárgarépát krumplipucolóval szoktuk kis hosszúkás szeletekre, szalagokra vágni, így még jobban felveszi az ízeket. Megint csak ízlés kérdése, miből mennyit, de szép sorban meglocsoljuk a húst és a zöldségeket a szósz hozzávalóival. Az egészet összeforgatjuk, és időnként kavargatva közepes hőfokon megsütjük. 

Sültpaprika saláta

Hozzávalók: 
8-10 db paprika (lehet fele-fele arányban bogyiszlói vagy sima tölteni való paprika | 4 csapott ek. cukor | 4 ek. – kicsit túlcsurgatott – ecet | 5,5 dl víz | só

Elkészítés:
Alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük a paprikákat, és sütőben, grill fokozaton pirultra, hólyagosra sütjük. Figyeljünk arra, hogy a paprikát meg kell forgatni, hogy minden oldala megsüljön. Ezután kb. egy órán keresztül pihentetjük. Amikor kellőképpen kihűlt, lehúzzuk a héját. Egy nagy tálba ízlés szerint ecetes fejes saláta alaplevet csinálunk, (érdemes a szokásosnál picit több sót tenni bele, mert a paprika felveszi), végül hozzáöntjük a meghámozott paprikákat és a sütéskor tepsibe kikifolyó sültpaprikalét is. 

Epercukorhabos desszert

Hozzávalók:
250 g porcukor | 250 g eper | 1 csomag babapiskóta | tej

Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és a porcukorral együtt robotgépben habosra pürésítjük. Egy jénai tálba lefektetünk egy sor, tejben kicsit megforgatott babapiskótát, erre rákanalazunk egy adag eperhabot, majd jöhet az újabb adag babapiskóta. A legtetején megint eperhab, amit díszíthetünk apróra vágott, friss eperrel. Ha a babapiskótát szeretnénk kihagyni, a cukros eperhab pohárkrémként is kitűnő. Mindkét verziót érdemes kicsit betenni a hűtőbe, hogy megdermedjen. Isteni! 

Jó étvágyat!”

Ha szívesen inspirálódnál a konyhában, figyeld Kedvenc receptem című sorozatunkat, amelyben például Nyári Dia színésznő szuper citromos tésztáját is láhattad már.

A fotókért (is) köszönet Gáspár Katának!