Gondoljuk újra a sonkát, tojást és a fonott kalácsot!
  • A húsvét nemcsak a közös családi időtöltésről, de a nagy traktákról is szól, és előfordul, hogy túl sokat főzünk.
  • A magyar háztartásokban évente összesen mintegy 600 000 tonna élelmiszerhulladék keletkezik, mentsd meg, ami menthető!
  • A húsvéti maradékokból szendvicskrémet, könnyű tésztaételt és a kalácsból desszeretet dobhatunk össze.

Négy nap együttlét, végre jó időben, szabadtéri programokkal és nagy-nagy közös étkezésekkel. Az ünnepléshez hagyományos fogások is tartoznak, és amikor húsvétra vásárolunk, hajlamosak vagyunk túllőni a célon. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon éhen, néha a kelleténél többet veszünk és készítünk az ünnep finomságaiból. Ha nálatok is bőven szokott lenni maradék főtt sonka, tojás és kalács is, nagy az esélye, hogy holnapután is ez vár majd a konyhában. Három izgalmas, maradékmentő recepttel segítünk, hogy semmi ne menjen kárba. 

Medvehagymás tojáskrém

hetvegi-gasztro-husveti-maradek

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók:

  • 6 főtt tojás
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál mustár

A megpucolt tojásokat villával törjük össze a tejföllel és a puha vajjal. Keverjük hozzá a konyhai aprítóban felaprított medvehagymát, sóval, frissen őrölt borssal, a mustárral ízesítsük. 

Sonkás, brokkolis, cheddaros tésztasaláta 

hetvegi-gasztro-husveti-maradek

Recept: Tobai Róbert Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg brokkoli
  • 40 dkg szarvacska tészta
  • 30 dkg főtt füstölt sonka
  • kevés olaj
  • 20 dkg majonéz
  • 10 dkg tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 darab kápia paprika
  • 20 dkg cheddar sajt

A rózsáira szedett brokkolit lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt leforrázzuk, leszűrjük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A sonkát 1×1 cm-es kockára vágjuk, és serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk. A majonézt a tejföllel és a mustárral elkeverjük, hozzáadjuk a pirított sonkát. Összeforgatjuk a kifőzött tésztával, a brokkolival és a kicsumázott, csíkokra vágott paprikával. Végül megszórjuk a sajtból vágott kockákkal. Langyosan és hidegen is finom. 

Mákos kalácsfelfújt

hetvegi-gasztro-husveti-maradek

Recept: Francsics Annamária Fotó: Gyugyi Péter

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 60 dkg kalács felszeletelve

Három dl tejet melegítsünk fel, adjuk hozzá a porcukrot és a darált mákot. Mikor elkezd forrni, vegyük alacsonyra a lángot, és főzzük meg a mákot. A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a maradék tejjel és a vaníliás cukorral. A kihűlt mákhoz óvatosan forgassuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt. Tegyük tűzálló tálba a kalácsszeleteket, locsolgassuk meg a cukros-vajas tejjel, és kenjük a szeletek közé a mákos masszát. Forró sütőben 15 perc alatt süssük készre.

Maradékmentés

Az élelmiszerpazarlás nemcsak húsvét, vagy egyéb nagy ünnepeink után jellemző: a magyar háztartásokban évente összesen mintegy 600 000 tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Annak érdekében, hogy csökkentsük saját pazarlásunkat, már vásárláskor sokat tehetünk. Ha pontos tervvel megyünk a boltba, piacra, ha rendszeresen átnézzük az otthoni készleteket és a főzést mindig azzal kezdjük, hogy felmérjük, mit tudunk abból kihozni, máris nagyot léptünk előre.  Sokat segít, ha az esetleges ételmaradékot mihamarabb és ízlésesen csomagoljuk el, hogy másnap a hűtőből kikapva a munkahelyre is magunkkal lehessen vinni.

Jöhetnek még tippek? Ebben a cikkben a húsvéti sonka maradékának felhasználásához adtunk ötleteket. 

Kiemelt kép: Getty Images