- A húsvét nemcsak a közös családi időtöltésről, de a nagy traktákról is szól, és előfordul, hogy túl sokat főzünk.
- A magyar háztartásokban évente összesen mintegy 600 000 tonna élelmiszerhulladék keletkezik, mentsd meg, ami menthető!
- A húsvéti maradékokból szendvicskrémet, könnyű tésztaételt és a kalácsból desszeretet dobhatunk össze.
Négy nap együttlét, végre jó időben, szabadtéri programokkal és nagy-nagy közös étkezésekkel. Az ünnepléshez hagyományos fogások is tartoznak, és amikor húsvétra vásárolunk, hajlamosak vagyunk túllőni a célon. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon éhen, néha a kelleténél többet veszünk és készítünk az ünnep finomságaiból. Ha nálatok is bőven szokott lenni maradék főtt sonka, tojás és kalács is, nagy az esélye, hogy holnapután is ez vár majd a konyhában. Három izgalmas, maradékmentő recepttel segítünk, hogy semmi ne menjen kárba.
Medvehagymás tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- 1 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 kis csokor medvehagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál mustár
A megpucolt tojásokat villával törjük össze a tejföllel és a puha vajjal. Keverjük hozzá a konyhai aprítóban felaprított medvehagymát, sóval, frissen őrölt borssal, a mustárral ízesítsük.
Sonkás, brokkolis, cheddaros tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg brokkoli
- 40 dkg szarvacska tészta
- 30 dkg főtt füstölt sonka
- kevés olaj
- 20 dkg majonéz
- 10 dkg tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 darab kápia paprika
- 20 dkg cheddar sajt
A rózsáira szedett brokkolit lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt leforrázzuk, leszűrjük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A sonkát 1×1 cm-es kockára vágjuk, és serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk. A majonézt a tejföllel és a mustárral elkeverjük, hozzáadjuk a pirított sonkát. Összeforgatjuk a kifőzött tésztával, a brokkolival és a kicsumázott, csíkokra vágott paprikával. Végül megszórjuk a sajtból vágott kockákkal. Langyosan és hidegen is finom.
Mákos kalácsfelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dl tej
- 2 evőkanál porcukor
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl hideg habtejszín
- 60 dkg kalács felszeletelve
Három dl tejet melegítsünk fel, adjuk hozzá a porcukrot és a darált mákot. Mikor elkezd forrni, vegyük alacsonyra a lángot, és főzzük meg a mákot. A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a maradék tejjel és a vaníliás cukorral. A kihűlt mákhoz óvatosan forgassuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt. Tegyük tűzálló tálba a kalácsszeleteket, locsolgassuk meg a cukros-vajas tejjel, és kenjük a szeletek közé a mákos masszát. Forró sütőben 15 perc alatt süssük készre.
Maradékmentés
Az élelmiszerpazarlás nemcsak húsvét, vagy egyéb nagy ünnepeink után jellemző: a magyar háztartásokban évente összesen mintegy 600 000 tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Annak érdekében, hogy csökkentsük saját pazarlásunkat, már vásárláskor sokat tehetünk. Ha pontos tervvel megyünk a boltba, piacra, ha rendszeresen átnézzük az otthoni készleteket és a főzést mindig azzal kezdjük, hogy felmérjük, mit tudunk abból kihozni, máris nagyot léptünk előre. Sokat segít, ha az esetleges ételmaradékot mihamarabb és ízlésesen csomagoljuk el, hogy másnap a hűtőből kikapva a munkahelyre is magunkkal lehessen vinni.
Jöhetnek még tippek? Ebben a cikkben a húsvéti sonka maradékának felhasználásához adtunk ötleteket.
Kiemelt kép: Getty Images