- A klasszikus fasírt a hazai konyhák egyik kedvenc, főzelékre való feltétje.
- A klasszikus fasírt tartalmas húsételként is megállja a helyét, de másnap, hidegen szendvicsben is isteni.
- A klasszikus fasírt kívül ropog, belül csupa szaft.
Egy klasszikus fasírt recept igazi aduász a konyhában: tehetjük kedvenc főzelékünk tetejére, de kínálhatjuk petrezselymes krumplival, krumplipürével hétvégi fogásnak is. A gyerekeket pedig szintén tőrbe csalhatjuk, hogy néha húst is egyenek: sokan közülük szívesebben esznek meg bármilyen helyes gombócot, mint szeletben sült, vagy épp csontos húst. Az én háztartásomban mindig van legalább egy adag kész, gombócolt, prézlis massza a mélyhűtőben, amiből így villámgyorsan el tudom készíteni a klasszikus fasírtot egy rohanós hétköznapon is.
Szaftos klasszikus fasírt: így lesz a legfinomabb
A klasszikus fasírt a magyar családokban heti-kétheti rendszerességgel biztosan az asztalra kerül, mert elkészítése egyszerű, a hozzáadott zsemle és a prézli miatt pedig a felhasznált hús mennyiségéhez képest nagyon kiadós fogás lehet. Közmegegyezés szerint a klasszikus fasírt akkor a legfinomabb, ha kívül ropog, belül viszont kellően szaftos. Az ilyen fasírt készítéséhez fontos, hogy az zsírosabb húsrészből készüljön (például lapocka vagy dagadóból), és lazítsa kellő mennyiségű tejben áztatott zsemle is. A most bemutatott fasírtot egy kevés olaj is szaftosabbá teszi.
Hogyan készül a szaftos klasszikus fasírt?
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg zsírosabb darált hús (például lapocka)
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 (M/L) tojás
- 150 ml tej
- 2 szikkadt zsemle
- 1 teáskanál só
- bors, paprika, őrölt kömény ízlés szerint
- a sütéshez prézli és olaj
A hagymát és a fokhagymát egészen apróra vágjuk, és olajon megfonnyasztjuk, ezután félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. A zsemléket apró cafatokra tépjük és meglocsoljuk a tejjel. A darált húshoz hozzáadjuk a sót, a borsot, a paprikát és a köményt, majd a hagymás keveréket az olajjal együtt. A tejbe áztatott zsemléket enyhén kicsavarjuk, majd ezt is a darált húshoz adjuk és alaposan összegyúrjuk, hogy mindenhol egyenletesen átjárja a keveréket a fűszer, illetve a zsemle és a hús is jól elkeveredjen. Ha kész, gombócokat/pogácsákat formázzunk a keverékből, ezeket prézliben megforgatjuk, majd a fasírtot bő olajban kisütjük. Tésztaszűrőre szedjük csepegni. A recept működik air fryerben is.
Nemcsak a szaftos klasszikus fasírt érdekel? Sorozatunk előző részében az isteni paradicsomos tésztaszósz receptjét mutattuk be.
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
Kiemelt kép: Nők Lapja