Ó, a spárga! Aki kóstolt már igazán frisset, nem felejti el összehasonlíthatatlanul jó ízét, aki pedig április-májusban jár piacon, azt is tudja, hogy szezonban egészen jó áron hozzá lehet jutni ehhez a hihetetlenül egészséges és diétás finomsághoz, amit aztán nagyon sokféleképp elkészíthetünk.
A spárga lehet reggeli alapanyaga, leves, előétel vagy főfogás, leveles tésztába tekerve pedig kitűnő vendégváró. Ma három egyszerű, de nagyszerű receptet mutatunk spárgarajongóknak és azoknak is, akik még sose kóstolták.
1. Zöldborsós, spárgás frittata sonkával és fetával
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg zöld spárga
- 1 csokor újhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg zöldborsó
- 1 darab kápia paprika
- 10 dkg levegőn szárított vékony sonka
- 7 tojás
- 1 dl tej
- 20 dkg feta sajt
- só
- frissen őrölt bors
- kevés vaj a formához
A spárga szárvégét letörjük, a sípokat levágjuk, félretesszük. A szárat kis darabokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Az olajon megpároljuk a hagymát és a spárgát. A zöldborsót megpároljuk annyi sós vízben, amennyi épp ellepi, leszűrjük, a hagymás részhez adjuk. A paprikát és a sonkát kis kockákra vágjuk, a zöldségekhez keverjük. A tojásokat felhabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, majd belemorzsoljuk a fetát.
A masszát elkeverjük a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk. A sütőformát kikenjük vajjal, beleöntjük a masszát. 200 °C-os sütőben pirosra sütjük kb. 30 perc alatt.
2. Spárgaleves zöldborsóval és húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olaj
- 20 dkg darált sertéshús
- 50 dkg zöld spárga
- 1 kávéskanál cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 15 dkg zöldborsó
- 1 tojás
- 1 darab zsemle
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál keményítő
- 1 citrom leve
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon, lábosban lepirítjuk, a felét kivesszük a darált húshoz. A maradékhoz hozzáadjuk a megpucolt, darabolt zöld spárgát, a cukrot és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. A zöldborsót is beleszórjuk, felforraljuk.
A darált húst a hagymával, a tojással, sóval, borssal és a vízbe áztatott, majd kicsavart zsemlével összedolgozzuk. Kis golyókat formázunk a masszából. Amikor a spárga felforrt, beletesszük a húsgolyókat, és kis lángon főzzük. 15 perc forrás után belekeverjük a tejszínt, összeforraljuk, majd a kevés hideg vízben feloldott keményítővel kissé besűrítjük. A citrom levével ízesítjük, összeforraljuk, tálaljuk.
Mézes csirkemellcsíkok spárgás-újkrumplis salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 6-7 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
A salátához:
- 40 dkg újkrumpli
- 5-6 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg zöld spárga
- fél citrom leve
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg cukorborsó
- 12 dkg madársaláta
- 12 dkg bébispenót
- 1 csokor újhagyma
- 4-5 darab retek
Az öntethez:
- 1 dl olívaolaj
- fél citrom leve
- 2 teáskanál mustár
A salátához az újburgonyát megsikáljuk, daraboljuk, összeforgatjuk 3 evőkanál olívaolajjal, és sütőpapírral bélelt tepsire terítve, 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 15-20 perc alatt. (Serpenyőben is megsüthetjük, úgy gyorsabban elkészül.)
A spárga szárát levágjuk, falatnyi darabokra vágjuk a többi részt. A sípját félretesszük. Serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon pár perc alatt megpároljuk a spárgadarabokat, közben ráfacsarjuk a citrom levét. Sózzuk, borsozzuk, a végén beledobjuk a sípokat, 1 perc sütés elég. A cukorborsót, zöldborsót 3 percig főzzük sós vízben, leszűrjük.
A salátát, bébispenótot megmossuk, kicentrifugázzuk/leszárítjuk. Az újhagymát és a retket felkarikázzuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, az olajból, mustárból, mézből emulziót keverünk, ebbe forgatjuk a csirkéket. Serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Összeállítjuk a salátát: összekeverjük a salátákat az újhagymával, retekkel, krumplival, spárgával, borsókkal. Az öntethez az olívaolajat összedolgozunk citromlével, kevés mustárral, ráöntjük a salátára. Ezzel kínáljuk a csirkecsíkokat.
Spárgatan
A spárgaként (esetleg csirág, nyúlárnyék) tudományos neve: közönséges spárga, de ez a zöldség minden, csak nem közönséges. Gyógyító hatásai miatt már az ókori Egyiptomban is nagy becsben tartották, gasztronómiai értékét pedig az antik görög és római kultúrák fedezték fel maguknak. A spárga esetében a növény megvastagodott, zsenge hajtásait fogyasztjuk párolva, grillezve, sőt, akár rántva is.
A spárga szezonja évente 1-2 hónapig tart, hozzánk egyre hamarabb érkezik meg.
Nemcsak a szezon rövidsége, de a termesztés nehézsége is jelentősen emeli ennek a finomságnak az árát,
de egyes európai országokban, például Németországban, ahol nagy mennyiségben termesztik, szinte nemzeti ételnek számít ez a diétás finomság, aminek 10 dekájában alig 20 kalória, viszont rengeteg vitamin és ásványi anyag rejtőzik. Hogy a spárgát legjobb formájában élvezhessük, fontos, hogy frisset vásároljunk, és ha lehet, azonnal használjuk fel. Két napnál tovább ne tároljuk, mert éppen az vész el, ami a lényege: zsenge és habkönnyű íze.
Ebben a korábbi cikkünkben mindent összefoglaltunk, amit a spárgáról tudni érdemes.
Kiemelt kép: Getty Images