A napfényes Portugália gasztronómiájáról valamiért sokkal kevesebbet hallunk, mint például a spanyol konyha remekeiről, holott rengeteg kóstolásra érdemes ételt találunk itt, a különféle hallevesektől a halkroketten át a mesés desszertekig. Ezt bizonyítjuk be az áprilisi Nők Lapja Konyhában, melyből címlapreceptünket most online is megosztjuk veled!
Hozzávalók 4 személyre:
1 dl vörösborecet | 4 gerezd fokhagyma | 2 teáskanál csilikrém | 2 evőkanál pirospaprika (füstölt a legjobb) | 1 evőkanál szárított oregánó | 1 evőkanál szárított kakukkfű | só | 1 citrom leve | 1 evőkanál barna cukor | 80 dkg csirkecomb (alsó, felső vegyesen)
A körethez: 1 kis fej vöröshagyma | 2 evőkanál olívaolaj | 1 darab babérlevél | 20 dkg hosszú szemű rizs | 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) | 5 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves | bors | 1 csokor friss koriander
- A vörösborecetet és a tisztított fokhagymát konyhai aprítóban vagy botmixerrel keverjük krémesre. Adjuk hozzá a csilikrémet, a pirospaprikát, a zöldfűszereket, 2 teáskanál sót, a citrom facsart levét és a barna cukrot.
- A megtisztított csirkecombokat kenjük körbe ezzel a marináddal, majd tegyük lefedve hűtőbe legalább 4-5 órára (vagy egy éjszakára).
- A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra. A csirkecombokat tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 1 óra alatt süssük készre.
- A körethez a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára az olívaolajon a babérlevéllel együtt. Adjuk hozzá a rizst, dinszteljük ezt is át, öntsük fel a darabolt paradicsommal, és fokozatosan adagoljuk hozzá a levest, amíg a rizs megpuhul (mindig akkor adjuk hozzá a következő adag levest, mikor az előzőt beszívta). Sóval, borssal ízesítsük. A kész rizsben keverjük el a finomra vágott koriandert, kínáljuk a sült csirkecombok mellé.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PÁCOLÁS
SÜTÉS 60 PERC
KALÓRIA 309 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta