A kacsa sok háztartásban méltatlanul elhanyagolt alapanyag, pedig isteni ételeket kreálhatunk belőle. Hernyák Tomi megmutatja, hogy mit készíthetünk kacsamellből!
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg kacsamell | 2 darab jégcsapretek | 2 csokor hónapos retek |, 5 dl kacsazsír (60 dkg hájból kisüthető) | 8 dl húsleves (kacsából) | 5 dkg vaj | 1 teáskanál kukoricakeményítő | só, fehér bors
- A retkeket megtisztítjuk, a jégcsapretket meghámozzuk, 2 cm-es vastag karikákra vágjuk. A hónapos retek két végét lecsípjük, de a piros héját meghagyjuk. Az összes retket a felforrósított kacsazsírba tesszük, a zsírt épphogy csak gyöngyöztetve, alacsony tűzön kb. 30 perc alatt puhára konfitáljuk.
- Közben a kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, a bőrös oldalukon beirdaljuk, ezen a felükön serpenyőben pirítani kezdjük. Közepes lángon kb. 8 percig sütjük, míg rozsdabarna lesz a bőre. Ekkor megfordítjuk, és a húsos oldalukat további 2 percig sütjük. Levesszük a tűzről, konyharuhával letakarva tálalásig további 8 percig pihentetjük.
- A húslevest a negyedére redukáljuk (elforraljuk a levét), hozzáadjuk a vajat, a kevés hideg vízzel kikevert kukoricakeményítőt, majd összeturmixoljuk. Sóval, fehér borssal ízesíthetjük.
- A kacsamellet tálalás előtt ujjnyi szeletekre vágjuk, a tányéron a retek mellé halmozzuk. Végül a szósszal meglocsoljuk.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KONFITÁLÁS 30 PERC
KALÓRIA 762 KCAL/ADAG
Fotó: Kiszler János
Styling: Kapolka Ágnes