Családi és baráti összejövetelek nagy sztárjai lehetnek a borkorcsolyák, amelyekhez különféle olajos magvakat is felhasználhatunk. Nagy Tünde finomsága persze tökmag nélkül is elkészíthető, de nem érdemes elhagyni, mert rengeteget dob a végeredményen!
Hozzávalók 35 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál só | 1 teáskanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 3 dl langyos tej | 4 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez: 12 dkg hántolt tökmag + 3 evőkanál tökmag a szóráshoz | 1 gerezd fokhagyma | 10 levél bazsalikom | 1-1,5 dl tökmagolaj (vagy olívaolaj) | só, frissen őrölt bors | 1 tojás a kenéshez
- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a langyos tejet, az olívaolajat, majd alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, előzőleg a langyos tejben felfuttathatja az élesztőt). Letakarva a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél cm vastag téglalappá.
- A töltelékhez a 12 dkg tökmagot a reszelt fokhagymával, bazsalikommal és a tökmagolajjal összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Sűrű pesto állaga legyen. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest.
- Háromszögeket vágunk belőle, a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Pihentetjük, míg előmelegítjük a sütőt 180 ºC-ra.
- A felvert tojással megkenjük, a 3 evőkanálnyi durvára vágott tökmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 94 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nagy Tünde