A spenótfőzelék sokakban inkább kellemetlen emlékeket ébreszt, pedig jól elkészítve ez a klasszikus is isteni finom tud lenni. Hát még az a sok finomság, amit tavasszal megjelenő friss zöld spenótból készíthetünk!
A spenót jól szerepel salátában, gazdagíthat köretet, de tésztaételben is lehet főszereplő: mindenhogy imádnivaló. Ma három ínycsiklandó fogást hozunk, melyben a spenót a főzelékhez képest egészen új arcát mutatja meg.
Sajttal töltött húsgolyó spenótos újburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg darált marhahús (kétszer darált)
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál gyrosfűszer
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg cheddar sajt (helyettesíthető pl. edamival, trappistával, goudával)
- olaj a sütéshez
A körethez:
- 80 újburgonya
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg leveles spenót
A húsgolyóhoz a húst keverjük el 1 teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, a gyrosfűszerrel és a zúzott fokhagymával. Formázzunk 8 darab közepes méretű gombócot a masszából. A sajtot szeleteljük és daraboljuk fel, mindegyik húsgombóc közepébe nyomjunk egy-egy kocka sajtot, formázzuk meg. Forró olajban süssük körbe a húsgolyókat. Helyezzük őket tűzálló tálba, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 15 perc alatt készre.
Hajdinás-csicseriborsós-spenótos saláta fetával
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg hajdina
- 4 nagyobb retek
- 3 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg zsenge zöldborsó (ha mirelit hideg, sós vízben kiolvasztva)
- 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 15 darab koktélparadicsom
- só
- bors
- 1 cikk citrom
- 10 dkg bébispenót
- 1 nagyobb, zöld kaliforniai paprika
- 10 dkg feta sajt
- néhány szál petrezselyem
A dresszinghez:
- 3 teáskanál málnaecet (almaecet is jó)
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 késhegynyi mustár
- 1 kis teáskanál méz
A hajdinát 10-12 perc alatt főzzük ki 1,5 liter sós, forró vízben. Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, hagyjuk csöpögni. A retket szeleteljük vékonyra (mandolinnal vagy éles zöldségpucolóval), tegyük 10-15 percre sós, hideg vízbe. Nagyobb serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd 2 perc alatt forgassuk át benne a zöldborsót, a leszűrt csicseriborsót és a felezett koktélparadicsomot. Sózzuk, csepegtessük meg citromlével.
A dresszing hozzávalóit kisebb tálban keverjük össze, sózzuk, borsozzuk. Nagyobb keverőtálban a sajt kivételével mindent forgassunk össze, majd tálaláskor szórjuk meg morzsolt fetával és friss petrezselyemmel.
Spenótos carbonara spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg szeletelt bacon
- olívaolaj
- 15 dkg bébispenót vagy leveles spenót vékonyan felcsíkozva
- 5 tojás
- só
- 50 dkg spagetti
- 5 dkg parmezán
A bacont felcsíkozzuk, kevés olajon, serpenyőben megsütjük, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótot. Hagyjuk pár perc alatt megfonnyadni. A tojásokat csipet sóval felverjük. A tésztát enyhén sós, lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A meleg tésztát a spenótos baconre öntjük, hozzáadjuk a tojást, összeforgatjuk, és nagyon alacsony hőfokon felmelegítjük. Ügyelünk rá, hogy ne legyen rántotta a tojásból. Amikor besűrűsödött a szósz, kész a tészta (kb. 1-2 perc melegítés után). Azonnal tálaljuk, reszelt parmezánt szórunk rá.
Miért együnk spenótot?
A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény, ami más zöld levelesekhez hasonlóan nagyon sok értékes vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Megfelelő talajba ültetve sok vasat tud felvenni, de (noha Popeye például a spenótban lévő vastól tesz szert szupererőre) ebből az ételekben már viszonylag kevés szívódik fel. A spenót más, felszívódó hatóanyagai ugyanakkor nagyon jót tesznek az emésztésnek, és ha tejjel, vajjal együtt fogyasztjuk; akár úgy, ahogy a hagyományos spenótfőzeléket készítjük), nagy mennyiségben vesekőképző oxálsav-tartalmát is semlegesíthetjük.
Kiemelt kép: Getty Images