Szeretnéd meglepni házi süteménnyel a családot, de inkább neki se állsz, hiszen legutóbb is összeesett a piskóta, kanállal ettétek a pitét, és a szétrepedt kalácsod meg se közelítette a nagyiét? Semmi pánik, új videósorozatunkban, a Cukrászsuliban eláruljuk, miként kell ezt csinálni – Urbán Gábor cukrász sokszorosan kipróbált recepteket ajánl, és lépésről lépésre megmutatja, hogyan lesz tökéletes a te desszerted is! Ebben részben a piskótasütés rejtelmeiről rántja le a leplet, és látványos, csíkos piskótatekercset készít, amit narancsos mascarponekrémmel tölt meg.

A gyakorlott süteménykészítők számára általában nem nagy kihívás a piskótakészítés, de egy kezdőknek bizony okozhat némi fejtörést, hogy tényleg olyan legyen, amilyennek képzelték, legyen szó tortalapról, gyümölcsös piskótáról, gluténmentes piskótáról vagy éppen lekvárral, krémmel töltött roládról. Pedig ha valamit, a piskótasütést érdemes megtanulni, hiszen olyan alaptészta, amit ezerféleképpen variálhatsz kedved és ízlésed függvényében. Nem csak magát a tésztát ízesítheted, dúsíthatod, de a tölteléke is lehet a pudingtól a lekváron át a tejszínes vagy vajas krémig bármi.

A tökéletes piskóta apróságokon múlik

A piskótatészta elkészítésének több módja van, neked kell kikísérletezned, melyik válik be a legjobban. Ha bizonytalan és/vagy kezdő vagy, kövesd lépésről lépésre Gábor videóban bemutatott módszerét, és nyugodtan tedd bele – a sok háziasszony által kárhoztatott – sütőport is. Eláruljuk, a profi cukrászok és séfek közül is többen esküsznek rá, hogy jobb állagú, szebb piskótát kapnak, ha szórnak bele egy kicsit. Szóval kíváncsi vagy rá, hogy készíthetsz puha, finom tésztát, tökéletes piskótát, aminek ráadásul a külseje is rendkívül látványos? Érdekel, hogy mit ronthatsz el piskótasütés közben, illetve milyen extra tippjei vannak piskóta témában a tapasztalt cukrásznak? Kattints a videóra, és minden kiderül!

A tökéletes piskóta – némi csavarral

Csíkos piskótarolád narancsos mascarponekrémmel

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A kakaós-narancsos piskótához:

  • 5 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 4 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
  • A piskótához:
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 7,5 dkg liszt

A mascarponekrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja

A tökéletes piskóta elkészítése

  1. A kakaós-narancsos piskótához a puha vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a reszelt narancshéjjal elkevert lisztet.
  2. A masszát két részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. (Ha a kakaós tészta túl sűrű lesz, nem nyomható, szakad, adjunk hozzá 1 evőkanál vizet.)
  3. A fehér és a barna masszát külön-külön habzsákba töltjük, és kb. 1 cm vastag csíkokat nyomunk egy 30×30 cm-es, sütőpapírral fedett sütőlemezre átlóban, váltogatva a színeket. A csíkok között legyen 1,5-2 cm-es távolság. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a hagyományos fehér piskótát.
  4.  A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát óvatosan a hűtőből kivett csíkos piskótára kenjük.
  5. A 170 C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-14 perc alatt. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, különben feltekeréskor eltörhet. Pár perc hűlés után, de még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát letekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  6. A krémhez a mascarponét robotgéppel habosra keverjük a cukorral, óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, illetve a narancs reszelt héját. A krémet elkenjük a piskótalapon, szorosan feltekerjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítés: 45 perc + hűtés

Sütés: 12-14 perc

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!