A süteménykrémeknek és a dekorációnak fontos eleme lehet a tejszínhab, legyen szó tortáról, alagútról, esetleg égetett vagy leveles tészta töltelékéről. Urbán Gábor egy isteni tejszínes desszertet ajánl, amihez érdemes minimum 30, de inkább 33-35 százalékos habtejszínt használni.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
A piskótához: 2 tojás | 4 dkg cukor | 2 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 késhegynyi sütőpor | 3 dkg liszt
A gesztenyemousse-hoz: 25 dkg cukrozott gesztenyemassza | fél dl rum | 3 tojássárgája | 6 dkg cukor | 2,5 dl hideg habtejszín | 2 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 teáskanál zselatin
A tejszínes réteghez: 5 dl hideg habtejszín
A díszítéshez: 15 dkg cukrozott gesztenyemassza | 5 dkg étcsokoládé
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-14 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.
- Amikor kihűlt, a tortakarikát friss sütőpapírral béleljük, visszatesszük bele a tortalapot.
- A mousse-hoz a gesztenyemasszát a rummal simára keverjük. A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig lágy habbá verjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a rumos gesztenyét, a kakaóport, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémet az előkészített tortalapon egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után elkészítjük a tejszínes réteget: a felvert tejszínhab kétharmadát egyenletesen elkenjük a gesztenyekrémen, a maradék tejszínhabból habrózsákat nyomunk a torta tetejére csillagcsöves zsákból. Tálalás előtt gesztenyemasszából készített, olvasztott csokoládéba mártott gesztenyékkel díszítjük. (Szórhatunk rá csokoládéforgácsot.) Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tipp: Aki biztosra akar menni, a tejszínes rétegnél a felvert tejszínhabba forgasson egy csomag habfixálót, amit előtte elkevert 1 csapott evőkanál porcukorral!
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12-14 PERC
KALÓRIA 4602 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes