Kicsik és nagyok is imádni fogják Urbán Gábor habtejszínes csodáját!

A süteménykrémeknek és a dekorációnak fontos eleme lehet a tejszínhab, legyen szó tortáról, alagútról, esetleg égetett vagy leveles tészta töltelékéről. Urbán Gábor egy isteni tejszínes desszertet ajánl, amihez érdemes minimum 30, de inkább 33-35 százalékos habtejszínt használni.

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A piskótához: 2 tojás | 4 dkg cukor | 2 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 késhegynyi sütőpor | 3 dkg liszt
A gesztenyemousse-hoz: 25 dkg cukrozott gesztenyemassza | fél dl rum | 3 tojássárgája | 6 dkg cukor | 2,5 dl hideg habtejszín | 2 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 teáskanál zselatin
A tejszínes réteghez: 5 dl hideg habtejszín
A díszítéshez: 15 dkg cukrozott gesztenyemassza | 5 dkg étcsokoládé

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
  2. A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-14 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.
  3. Amikor kihűlt, a tortakarikát friss sütőpapírral béleljük, visszatesszük bele a tortalapot.
  4. A mousse-hoz a gesztenyemasszát a rummal simára keverjük. A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig lágy habbá verjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a rumos gesztenyét, a kakaóport, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint.
  5. A krémet az előkészített tortalapon egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után elkészítjük a tejszínes réteget: a felvert tejszínhab kétharmadát egyenletesen elkenjük a gesztenyekrémen, a maradék tejszínhabból habrózsákat nyomunk a torta tetejére csillagcsöves zsákból. Tálalás előtt gesztenyemasszából készített, olvasztott csokoládéba mártott gesztenyékkel díszítjük. (Szórhatunk rá csokoládéforgácsot.) Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tipp: Aki biztosra akar menni, a tejszínes rétegnél a felvert tejszínhabba forgasson egy csomag habfixálót, amit előtte elkevert 1 csapott evőkanál porcukorral!

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12-14 PERC
KALÓRIA 4602 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/04. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Nők Lapja Konyha