Túrós pita omlós tészta

Cukrászsuli 3. – isteni epres, túrós pite omlós tésztából

Szeretnéd meglepni házi süteménnyel a családot, de inkább neki se állsz, hiszen legutóbb is összeesett a piskóta, kanállal ettétek a pitét, és a szétrepedt kalácsod meg se közelítette a nagyiét? Semmi pánik, videósorozatunkban, a Cukrászsuliban eláruljuk, miként kell ezt csinálni – Urbán Gábor cukrász sokszorosan kipróbált recepteket ajánl, és lépésről lépésre megmutatja, hogyan lesz tökéletes a te desszerted is! A mostani részben az omlós tésztákat mutatja be, és egy rendkívül látványos túrós, epres pitét alkot.

Az omlós tészta igazi jolly joker, hiszen elkészítheted édesen, sósan, ugyanúgy csinálhatsz belőle vendégváró aprósüteményt, mint pitét vagy éppen ebédre való quiche-t. Ha egyszer megtanulod jól elkészíteni, kedved, ízlésed és a kéznél lévő hozzávalók szerint tulajdonképpen a végtelenségig variálhatod.

Ha édes verziót készítesz, az alap aránya 3:2:1, vagyis 3 egység lisztből, 2 egység zsiradékból és 1 egység porcukorból áll, ami 2 rész lisztre és 1 rész zsiradékra módosul, ha sós linzert sütsz, és a cukor kimarad. Dúsíthatod tojássárgájával, egész tojással, hogy finomabb legyen, de tehetsz bele tejfölt, tejszínt és hideg vizet is, miután elmorzsoltad a száraz hozzávalókat a zsiradékkal. Külön kategória az omlós tésztákon belül az élesztős omlós, avagy pozsonyi tészta (amiből a pozsonyi kifli és a bejgli készül), itt a tojás mellett összegyúráskor hideg tej és élesztő kerül bele.

5 betartandó szabály túrós pite illetve omlós tészta készítésekor

  1. Gyors mozdulatokkal dolgozz, hogy a kezed melegétől ne essen szét a tészta, a zsiradék hideg, legfeljebb szobahőmérsékletű legyen!
  2. Ízesítheted a tésztát vaníliás cukorral, reszelt citrushéjakkal, őrölt fahéjjal, kakaóporral és darált olajos magvakkal is, utóbbiaknál arra ügyelj, hogy legfeljebb a lisztmennyiség ötödét add hozzá, akkor még normál szerkezetű marad a tészta, annál többtől széteshet.
  3. Mindenképpen érdemes összegyúrás után hűtőben pihentetni a tésztát, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, legalább fél óráig, de akár egész éjszakára is bent hagyhatod. Ha nagyon kemény lett, tedd a konyhapultra kicsit „engedni”, hogy ne törjön el nyújtás közben.
  4. Alsó-felső sütési programon süsd, a légkeverés nagyon kiszáríthatja. Bármikor kinyithatod a sütőajtót, nem lesz tőle semmi baja.
  5. Amikor kiveszed a sütőből (akár pite, akár keksz formájában), hagyd egy kicsit hűlni a tepsiben vagy a formában, nehogy széttörjön, ha még forrón átemeled.

Ha kíváncsi vagy a tapasztalt cukrász többi tippjére, illetve az epres, túrós pite elkészítésére, kattints a videóra!

Rácsos epres, túrós pite omlós tésztából

Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű piteformához:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj+ a formához
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • A pite töltelékéhez:
  • 50 dkg túró
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 30 dkg eper
  • 2 evőkanál eper- vagy sárgabaracklekvár
  1. A tésztához a lisztet összeszitáljuk a porcukorral, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, végül a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót befóliázva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A 30 cm átmérőjű piteforma alját sütőpapírral kibéleljük, a tészta kétharmad részét lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, és az oldalára is jusson. Sütőpapírral befedjük a linzerlapunk tetejét is, és rizst/babot/lencsét öntünk bele súlyként, körülbelül a forma feléig (ez azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tésztánk, és a pereme is megmaradjon).
  3. A 170 C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket, és visszatesszük 5-10 percre a sütőbe.
  4. A töltelékhez a túrót a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal egy keverőtálban összekeverjük, hozzáforgatjuk a tojásokat, végül a kockázott epret.
  5. Az elősütött pitét kikenjük lekvárral, majd egyenletesen elkenjük benne a tölteléket.
  6. A maradék tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, 1-1,5 cm széles csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, majd a tojásos tésztacsíkokkal berácsozzuk a pitét. A 170 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva, gyümölcsszósszal, lekvárral, vaníliafagylalttal is tálalhatjuk.

Elkészítés: 45 perc + pihentetés

Sütés: 15-20+15-20 perc

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!

A Cukrászsuli korábbi részeit itt nézhetők meg!