Az eper nevezhető szuperélelmiszernek, hiszen sokféle jótékony hatása van, és emellett hatalmas előnye, hogy még finom is (nem úgy, mint sok nagyon egészséges alga, gomba és egyebek). Idén nagyon korán kezdődik az eperszezon, fóliasátorból származó eper már legalább két hónapja kapható, és még két hónapig egészen biztosan lesz is.
De ha diétázol és néha szeretnél nyáron is zsír- és cukorszegény desszerteket enni, akkor fagyassz le pár kiló epret, hogy mindig kéznél legyen!
Miért az eper a kedvencünk?
A szép, piros bogyós gyümölcs sok szempontból lehet a diétázók ideális desszert alapanyaga.
- Hatékony antioxidánsok vannak benne, így lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert.
- Az eper alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, így biztonságosan fogyasztható inzulinrezisztencia mellett is.
- Rostban gazdag, ezért az eper segíti az emésztést.
- Egy új tanulmány szerint az agynak is jót tesz, az eperben lévő anyagok javítják a kognitív képességeket.
- Az epernek alacsony a kalóriatartalma, tökéletes alapja egy könnyű, diétás desszertnek.
Bár arra sarkallunk, magában, natúran is szemezgess epret, vagy tedd bele a reggeli turmixodba, de ha így már unalmas, akkor készíts belőle édességet!
1. Eper-chia mag jégkrém recept
Ehhez az édességhez használhatsz zsíros növényi tejet vagy natúr joghurtot is, előbbitől vizesebb, utóbbitól krémesebb lesz a desszerted. A joghurt és a chia mag is segíti az emésztést, a mag miatt sokáig laktat, így ez a desszert igazi diétás jolly joker!
Hozzávalók 6 jégkrémhez:
- 500 g görög joghurt vagy 500 ml mandulatej
- 2 ek chia mag
- 15 dkg eper
- 1 ek méz (opcionális)
Este a joghurtba vagy növényi tejbe szórd bele a chia magot, hogy reggelig megduzzadjon. Másnap az eper háromnegyedét villával nyomd össze, keverd össze a mézzel. A chia magos joghurtba tedd bele az összetört epret és jól keverd össze a két masszát.
A maradék egész epret szeleteld fel, a darabokat tedd a jégkrémformába, majd kanalazd rá a gyümölcsös-joghurtos mixet. Tedd a fagyasztóba, kb. 6 óra múlva készen is van a hűsítő epres desszerted!
Meglepő hatással van az agyunkra ez eper! Erről részletesebben egy másik cikkünkben olvashatsz.
2. Eper-zab gofri recept
Mind az eper, mind a zab nagyon jót tesz az emésztésnek, és ez a palacsinta vagy gofri (mindkét formában elkészíthető) remek, kényeztető reggeli, mert egészen délig ellát energiával. De egy saláta vagy zöldségleves után is finom desszert lehet.
Hozzávalók 4 főre:
- 130 g zabliszt
- 2 tojás
- 20 dkg eper
- 1 mk sütőpor
- 1 bögre tej (240 ml)
- 1 ek barna cukor (elhagyható)
- 1 ek olaj bele + a sütéshez
- tálaláshoz kevés tejszínhab (elhagyható)
Ha élénk piros színt szeretnél, egy kis piros színezékre is szükséged lesz, amennyiben beéred a rózsaszínnel, akkor elég az eper az árnyalat eléréséhez.
Az epret pucold meg, és a felé tedd félre a tálaláshoz. A többi hozzávalót rakd egy nagy tálba, keverd simára, az eper felét turmixold le és azt is adagold a tésztához. Kapcsold be a gofrisütőt vagy tedd a serpenyőt melegedni a tűzhelyre.
Olajozd ki a gofrisütőt vagy palacsintasütőt, és ha már forró, egy evőkanál tésztát halmozz a felületre. Az epres gofri úgy szép, ha nem barnul meg, tehát nézegetni kell, hogy ne süljön túl. Tálald az gofrit friss eperszeletekkel és egy kicsi tejszínhabbal!
3. Eper-csoki jeges csoda recept
Ez egy nagyon egyszerű és egészséges édesség, de persze csak addig diétás, amíg meg tudsz állni egy epres-csoki jeges desszertnél. Ez az finomság nyári kerti partikon is megállja a helyét, és előre is nagy adag elkészíthető belőle. Előnye, hogy vegán formában is elkészítheted, ha a görög joghurtot felcseréled kókuszjoghurtra, a tejcsokit pedig vegán étcsokoládéra.
Hozzávalók 12 kicsi darabhoz (vagy 6 nagyhoz):
- 20-25 dkg eper
- 500 g görög joghurt vagy krémes túró (kókuszjoghurt is jó)
- 200 g tejcsoki
- 1 ek kókuszolaj
A megmosott, megtisztított epret vágd pici darabokra, majd keverd össze a joghurttal vagy túrókrémmel. Egy tálcára tegyél sütőpapírt, és kanalazz a masszából kis halmokat a tálcára. Ha falatnyi adagokat szeretnél, akkor kiskanállal, ha tallérokat szeretnél majd, akkor evőkanállal adagold ki a masszát.
Tedd a fagyasztóba 4-6 órára. Olvaszd fel a csokit egy evőkanál kókuszolajjal, és a fagyott eper-joghurt tallérokat mártsd bele a csokiba. Tedd vissza a halmokat a tálcára, a csoki gyorsan meg fog dermedni, hiszen hideg alatta a töltelék. Azonnal fogyasztható, de vissza is teheted a fagyasztóba egy zárható dobozban, és bármikor tálalhatod.
Ha eperből sosem elég, akkor további isteni epres recepteket is olvashatsz a Nők Lapján, de nem garantáljuk, hogy azok is diétásak…
Fotó: Getty Images