Sok gyereknek van olyan korszaka, amikor csak a piros vagy éppen a sárga, zöld ételeket hajlandó megenni. Nekik (is) ajánljuk Nagy Tünde alábbi fogását, amit gyereknapra készített, és eddigi tapasztalatai szerint a legválogatósabb csemeték is imádják. (Az adagokat ezúttal 2 felnőtt és 2 gyerek részére számoltuk.)
Hozzávalók 6 adaghoz:
3 dkg vaj + a formához | 20 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio) | 4 dl víz | 4 dl tej | 1 darab vaníliarúd | 4 evőkanál cukor | 1 (kezeletlen) citrom héja | 2 tojás
Az almaszószhoz: 50 dkg alma | 3 evőkanál cukor | negyed teáskanál őrölt fahéj | fél citrom leve
- A vajat felolvasztjuk egy lábasban, átforgatjuk benne a rizst, míg kissé üveges lesz. Először hozzáadjuk a vizet, majd a tejet, alacsony lángon puhára főzzük.
- Közben a vaníliarudat felhasítjuk, kiszedjük a magjait, a tejberizshez adjuk őket. A cukorral édesítjük, citromhéjat reszelünk hozzá.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a kissé lehűlt rizshez adjuk, apránként hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét.
- Kivajazott szufléformákba (vagy egy nagy tálba) adagoljuk a masszát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 30 perc alatt.
- Az almalekvárhoz meghámozzuk és felkockázzuk az almát, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi, fedő alatt puhára főzzük a cukorral és a fahéjjal. A főzőlevét leszűrjük (ivólének remek), az almát botmixerrel összepürésítjük. A citrom levével savanyítjuk, a rizskoch mellé tálaljuk.
Tipp: ha egy nagy adagot sütünk, kb. 10 perccel nő a sütési idő.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 187 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde