Idén már fel sem kapjuk a fejünket, ha azt tapasztaljuk, hogy valamilyen zöldség vagy gyümölcs a szokásosnál kicsivel hamarabb érik. Nincs ez másképp a meggy esetében sem: május végén sok kertben már beértek a korai fajták, a piacokon pedig szintén egyre több helyen kapni; még akkor is, ha egyelőre mélyebben kell érte a pénztárcába nyúlni.
Ha meggy, akkor elsőre a meggyes kavart ugrik be az embernek, de ennek a klasszikusnak a receptjét most nem osztjuk meg, hiszen minden családban van bevált, pikk-pakk elkészíthető leírás hozzá. Helyette három olyan receptet (valójában egy teljes menüsort) hozunk csupa-csupa meggyel, amiben még jobban kihasználjuk a meggy savanykásan édes ízét.
Meggyleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 kg meggy (fagyasztott)
- 3 darab fahéjrúd
- 1 darab vaníliarúd
- 3 darab csillagánizs
- 8-10 darab szegfűszeg
- 10 dkg cukor
- 2 csipet só
- 1,5 liter víz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
A meggyet lábasba szórjuk a fűszerekkel, a cukorral és a sóval, felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd 30 percig főzzük. Egy tálban elkeverjük a pudingport a tejjel, majd 2-3 merőkanálnyit merünk bele a levesből, lassan hozzákeverjük. A tejes keveréket folyamatos keverés mellett a lábasban lévő leveshez adjuk, lassú hőfokon újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ha forrón tálaljuk, akár még egy kis rumot vagy étcsokoládét is tehetünk bele.
Sertésszűz karamellizált meggyraguval, salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg meggy
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 rúd fahéj
- só
- bors
- 80 dkg sertésszűz
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál olaj
A salátához:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg friss saláta
A meggyet kimagozzuk. A cukorból alacsony lángon karamellt készítünk, ráöntjük a vörösborecetet, 2 dl vizet, beletesszük a fahéjat, csipet sót, és addig főzzük, míg a cukor felolvad. Ekkor beletesszük a meggyet, bő 10 percig főzzük, amíg szirupos lesz a meggy. A húst lehártyázzuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A dijoni mustárral és az olívaolajjal ízesített salátával kínáljuk.
Meggyes túrógombóc
Hozzávalók 10-12 gombóchoz:
- 50 dkg túró, 10 dkg búzadara
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- csipet só
- 2 tojás szétválasztva
- 20 dkg magozott meggy
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1-2 evőkanál olaj
A túrót villával törjük át, keverjük el a búzadarával, a reszelt citromhéjjal, csipet sóval és a tojássárgájával. Keverjük hozzá a magozott, kettévágott meggyet. Pihentessük 30 percet, hogy a dara megszívja magát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, óvatosan forgassuk a túróhoz. Formázzunk gombócokat a masszából, és forrásban lévő vízben főzzük őket még azután 2-3 percet, hogy feljöttek a víz felszínére. A zsemlemorzsát pirítsuk meg az olajon. A megfőtt, leszűrt gombócokat forgassuk meg a pirított morzsában.
Mindent a meggyről
A meggy nemcsak az egyik legfinomabb, kellemesen savanykás gyümölcsünk, hanem az egyik legegészségesebb is. Gyulladáscsökkentő és érfalvédő hatása mellett jelentős a vitamintartalma, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink is igen sok van benne. Mivel jóval több szerves savat tartalmaz, mint például a szintén csodás cseresznye, remekül segíti a méregtelenítést és az emésztést is. A meggy másik fő előnye, rengeteg A-vitamint tartalmaz és antioxidánst tartalmaz, így túlzás nélkül nevezhető szuperélelmiszernek. Szezonban együnk belőle, amennyit csak tudunk.
Kiemelt kép: Getty Images
Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók.