Míg kisgyerekkorban sokan annak is örülnek, ha a csemete megeszik egy fél kiflit, a tinédzserek szülei gyakran azon sóhajtoznak, hogy folyamatosan főzniük kell, és sosincs otthon elegendő meleg étel.
Éppen ezért nagy segítség lehet a mindennapokban, ha nagyobb adagot készítesz egy-egy kedvencből, majd a maradékból percek alatt olyan új ételt kreálsz, ami szintén laktató, és megfelel vacsorának vagy másnapi ebédnek. Vrábel Kriszta most tépett húsra mutat egy remek receptet!
Hozzávalók:
A tépett húshoz (10 adaghoz): 1,5 kg csontozott sertéslapocka | 1 evőkanál barna cukor | 1 dl paradicsomszósz | 2 evőkanál só | 1 teáskanál frissen őrölt bors | 1 teáskanál pirospaprika | 1 mokkáskanál csilipor | 1 teáskanál őrölt római kömény | 4 dl leszűrt húsleves | 2 evőkanál sertészsír | 4 gerezd fokhagyma | 1 fej vöröshagyma
A püréhez (4 adaghoz): 1 nagy fej vöröshagyma | 1 evőkanál liszt | olaj a hagyma sütéséhez | 1 kg burgonya | 5 dkg vaj | 2 dl tej
- A húst mossuk meg, töröljük szárazra, tegyük nagy vaslábosba vagy tepsibe. Keverjük el a cukrot a paradicsomszósszal, a fűszerekkel, kenjük körbe vele a húst, öntsük fel a húslevessel. Adjuk hozzá a sertészsírt, tegyük köré a tisztított fokhagymagerezdeket és a tisztított, darabolt vöröshagymát.
- Fedjük le több rétegben alufóliával, hogy ne tudjon a gőz kijönni, majd 4-5 órát süssük 140 ºC-os sütőben.
- Az omlósan puha húst vegyük ki a főzőléből, a főzőlevet tegyük félre. Villával húzzuk szét szálakra a húst (innen ered a neve), tegyük tálba, öntsük rá a félretett pecsenyelevet.
- A püréhez a vöröshagymát kockázzuk apróra, forgassuk meg a lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra. Konyhai papírtörlőre szedve itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
- A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, főzzük puhára sós vízben, majd leszűrve törjük át a vajjal és a tejjel, sózzuk, végül forgassuk össze a pirított hagymával. Tálaljuk a tépett hús mellé. Megszórhatjuk aprított snidlinggel.
Tipp: Ha nincs időd hagymát sütni, használj nyugodtan készen kapható pirított hagymát!
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 4-5 ÓRA
KALÓRIA 785 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta