A családi és baráti ünneplések fénypontja a legkisebbek számára egyértelműen az édesség, legyen szó tortáról, palacsintáról vagy éppen kuglófról. Urbán Gábor olyan édes falatokat készített, amelyek nemcsak elképesztően finom ízükkel, de formájukkal is azonnal leveszik a lábukról a gyerekeket.
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor + a tálaláshoz | 20 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 30 dkg magozott meggy | 5 dkg cukor | 5 dkg darált háztartási keksz | 2 evőkanál meggy- vagy sárgabaracklekvár
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, legalább 30 percre hűtőbe tesszük dermedni.
- A tészta kétharmadát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságra nyújtjuk, akkora kiszúróval vagy pohárral kiszaggatjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a muffintepsi mélyedéseit, és az oldalukra is jusson.
- A töltelékhez a meggyet, a cukrot és a darált kekszet összeforgatjuk, a linzerkosarakat vékonyan kikenjük a lekvárral, majd megtöltjük a töltelékkel.
- A maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, 1 cm széles csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pitéket.
- Óvatosan megkenjük a felvert tojással (ne folyjon a muffinforma és a tészta közé), és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: a meggytölteléket ízesítheted 1 teáskanál őrölt fahéjjal vagy vaníliaőrleménnyel, esetleg vaníliás cukorral, csokoládédarabokkal.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS, SÜTÉS
KALÓRIA 332 KCAL/DARAB
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes