meggyes mini pite

Kölyökkonyha: meggyes mini pite (nem csak gyerekeknek)

Gyerekkedvenc sütemény Kölyökkonyha különszámunkból.

A családi és baráti ünneplések fénypontja a legkisebbek számára egyértelműen az édesség, legyen szó tortáról, palacsintáról vagy éppen kuglófról. Urbán Gábor olyan édes falatokat készített, amelyek nemcsak elképesztően finom ízükkel, de formájukkal is azonnal leveszik a lábukról a gyerekeket.

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor + a tálaláshoz | 20 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 30 dkg magozott meggy | 5 dkg cukor | 5 dkg darált háztartási keksz | 2 evőkanál meggy- vagy sárgabaracklekvár

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, legalább 30 percre hűtőbe tesszük dermedni.
  2. A tészta kétharmadát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságra nyújtjuk, akkora kiszúróval vagy pohárral kiszaggatjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a muffintepsi mélyedéseit, és az oldalukra is jusson.
  3. A töltelékhez a meggyet, a cukrot és a darált kekszet összeforgatjuk, a linzerkosarakat vékonyan kikenjük a lekvárral, majd megtöltjük a töltelékkel.
  4. A maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, 1 cm széles csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pitéket.
  5. Óvatosan megkenjük a felvert tojással (ne folyjon a muffinforma és a tészta közé), és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp: a meggytölteléket ízesítheted 1 teáskanál őrölt fahéjjal vagy vaníliaőrleménnyel, esetleg vaníliás cukorral, csokoládédarabokkal.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS, SÜTÉS
KALÓRIA 332 KCAL/DARAB

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Kölyökkonyha különszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!Kölyökkonyha