Murányi Anita cukrász receptje a Nők Lapja Konyha júniusi számából.

Akármilyen meleg van kint, a sütni szerető konyhatündérek úgysem tudnak ellenállni a halmokban álló friss meggy, málna vagy éppen ribizli „hívogatásának”, és muszáj bekapcsolniuk a sütőt, hogy a gyümölcsöket felhasználva isteni süteményeket készítsenek a családnak. Murányi Anita ezekre a napokra mutat egy kiváló receptet.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:

A piskótához: 2 tojás | 4 dkg cukor | késhegynyi sütőpor | 5 dkg liszt
A krémhez: 30 dkg pürésített, szitán áttört málna + 15-20 dkg málna | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 4 dl hideg habtejszín | 2 dkg zselatin
A zseléhez: 30 dkg pürésített, szitán áttört málna | 10 dkg cukor | 2 dkg zselatin
A díszítéshez: pár szem friss málna | néhány friss menta- vagy citromfűlevél

  1. A zseléhez a málnapürét a cukorral felforraljuk, majd belekeverjük az előzőleg 1 dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Félretesszük.
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A masszát kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-14 perc alatt. Amikor kihűlt, a tortakarikát friss sütőpapírral béleljük, majd visszahelyezzük a piskótalapot a formába.
  4. A krémhez a málnapürét felforraljuk 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, és forrástól számítva kb. 1 perc után besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül belekeverjük az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban forróra melegített zselatint. Óvatosan hozzáforgatjuk a málnát.
  5. A krémet az előkészített piskótalapra töltjük, hűtőbe tesszük dermedni néhány órára.
  6. Dermedés után a málnazselét kissé visszamelegítjük, a tortára öntjük, és ismét a hűtőszekrénybe tesszük dermedésig. Tálalás előtt friss málnával, mentalevéllel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12-14 PERC
KALÓRIA 2919 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept Murányi Anita
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/06. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.Nők Lapja Konyha