Az édes, szinte krémes sárgabarack sokak kedvence. Nemcsak frissen fogyasztva kiváló nassolnivaló, de jól helyt áll süteményekben, lekvárokban és salátákban is. Most három szuper receptet mutatunk.

Az édes és éretten szinte krémes, magas cukortartalmú sárgabarack sokak kedvence. Nemcsak frissen fogyasztva kiváló nassolnivaló, de jól helytáll süteményekben, lekvárokban, kompótokban és salátákban, na meg aszalva sem utolsó.

A gasztronómiában azért is népszerű alapanyag, mert sokoldalúan felhasználható: édes és sós ételekhez is jól illik, isteni például erősebb ízű sajtokkal vagy húsokkal társítva, de mézédesre sütve joghurttal is remek párost alkot. És akkor még nem is beszéltünk a pálinkáról.

Ha pálinka nem is, három isteni recept következik.

1. Fűszeres csirkemell sárgabarack-csatnival

Recept: Tobai Róbert, Fotó: Gyugyi Péter

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sárgabarack
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • fél kávéskanál erőspaprika-krém
  • 1 evőkanál fehér balzsamecet
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 80 dkg csirkemellfilé
  • nagy csipet őrölt római kömény
  • nagy csipet őrölt fahéj
  • olaj a sütéshez

A sárgabarackot kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. 1 dl vizet összeforralunk a cukorral és a mézzel, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kicsit meghűlt, hozzáadjuk a paprikakrémet és a balzsamecetet, az apróra vágott póré- hagymát és petrezselymet is.

Összekeverjük a barackkal, hűtőbe tesszük 1 órára. A fél csirkemellfiléket besózzuk, megszórjuk római köménnyel, fahéjjal, majd egy serpenyőben kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalán megsütjük. A csirkét a barackcsatnival a tetején tálaljuk. Köretként adhatunk mellé krokettet, főtt rizst, kuszkuszt stb.

2. Gyümölcspizza

 Recept és fotó: Vrábel Kriszta

 

Hozzávalók 6-8 szelethez:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 10 dkg vaj/margarin
  • csipet só

A „feltéthez”:

  • 2 dl sűrű görög/török joghurt
  • édesítőszer ízlés szerint
  • friss gyümölcs (sárgabarack, nektarin, eper, cseresznye)

A liszteket keverjük el egymással és a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, vajat/margarint, sót. Gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki egy nagy kerek lapnak (kb. 3 mm vastag legyen). Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, villával szurkáljuk meg, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 15 perc alatt készre a tésztalapot.

Közben a sűrű görög joghurtot (vagy az egy éjszakán át csöpögtetett hagyományos natúr joghurtot) keverjük el egy kevés édesítőszerrel. A kisült lapot hagyjuk kicsit hűlni, kenjük meg a joghurttal, díszítsük a friss gyümölcsökkel.

3. Mentás sárgabarack-granita

 Recept és Fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 40 dkg sárgabarack
  • 2 dl víz
  • 1 kis csokor menta

A barackokat mossuk meg, magozzuk ki, tegyük egy botmixer táljába, öntsük hozzá a vizet, és turmixoljuk pépesre. Öntsük egy lapos műanyag tálba, tegyük a mélyhűtőbe. Amint elkezd fagyni, 30 percenként turmixoljuk át botmixerrel, amíg kásás nem lesz. A mentát aprítsuk finomra késsel, keverjük a kész granitához, majd tálaljuk.

Éljen a sárgabarack!

Nem elég, hogy a sárgabarack nagyon finom, még kifejezetten egészséges is! Magas rosttartalma mellett kiemelkedően gazdag sejtvédő likopinban és C-vitaminban, emellett magas káliumtartalmával segíti a megfelelő szívműködést is. Mivel a szezon viszonylag rövid, és szedése után viszonylag hamar romlik is a barack, érdemes befőzéssel is tartósítani belőle, hogy télen mézédes, aranyszínű baracklekvárral ehessük a grízes tésztát, palacsintát, vajas kenyeret vagy épp a máglyarakást.

A múlt heti hétvégi gasztróban a cseresznye került terítékre!

 Kiemelt kép: Getty Images