A különféle babok a legmagasabb rosttartalmú ételek közé tartoznak, emellett fehérjedúsak is, ezen tulajdonságaik miatt hosszan tartó teltségérzetet okoznak, így hatékony segítséget jelenthetnek a diétázóknak és a növényi étrendet választóknak is. A bab gazdag B1- és K-vitaminban, vasban, mangánban, foszforban, magnéziumban és nátriumban is.
A babféléket főzés előtt érdemes néhány órára vízbe áztatni, így kevesebb ideig kell főzni őket, amivel nem csekély mennyiségű energia megspórolható.
Lássunk tehát 3 izgalmas receptet!
1. Babkrémleves kolbászcsipsszel, pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 50 dkg fejtett fehér bab
- só
- 3 darab babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl natúr joghurt
- 15 dkg kenyér
- 15 dkg kolbász
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a babot, az aprított fokhagymát, megsózzuk, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, beletesszük a babérlevelet. Fedő alatt 1 órán át főzzük. Amikor megpuhult a bab, kivesszük a babérlevelet, az egészet összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a joghurtot, majd újra összeturmixoljuk. A kenyeret felkockázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megpirítjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, serpenyőben átpirítjuk. A krémlevest a kenyérkockákkal és a kolbásszal tálaljuk.
2. Citromos lazac spenótos babsalátával
Hozzávalók 2 személyre:
- 25 dkg fejtett bab (72,5 g)
- 40 dkg leveles spenót (8 g)
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 nagy citrom leve
- 40 dkg lazac
- 1 csokor petrezselyem
A babot főzzük meg sós vízben, szűrjük le. A spenótot mossuk meg, csepegtessük le, majd egy nagy serpenyőben fonnyasszuk meg felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze a babbal. Fél citrom levét facsarjuk rá.
A lazacot mossuk meg, töröljük szárazra, a bőrét pikkelyezzük le. 2 evőkanál olívaolajat keverjük el a másik fél citrom levével és az aprított petrezselyemmel. Borsozzuk, sózzuk a citromos-olajos öntetet. A sütőt melegítsük elő 220 ºC-ra, a lazacszeleteket tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd 15 perc alatt süssük készre. Locsoljuk meg a citromos olajjal, tálaljuk a salátával.
3. Krumplis palacsinta mexikói raguval
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához:
- 40 dkg burgonya
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
A raguhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg morzsolt
- főtt kukorica (konzerv)
- 25 dkg főtt vörös bab (konzerv)
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál csilipor
- só
- bors
- 10 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edami)
A palacsintához nagylyukú reszelőn reszeljük le a hámozott burgonyát, tegyük szűrőbe, sózzuk meg, 10 percet hagyjuk állni, majd facsarjuk ki. Tegyük tálba, adjuk hozzá a tojást, a lisztet és a sütőport, keverjük össze. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk pihenni 20 percet.
A raguhoz dinszteljük puhára az olívaolajon a finomra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a lecsepegtetett kukoricát, a babot, a paradicsomszószt. Forraljuk össze a ragut, ízesítsük a fűszerkeverékkel, csilivel, sóval, frissen őrölt borssal.
Hevítsünk fel egy serpenyőt, kenjük ki napraforgóolajjal, majd evőkanállal adagoljuk bele a palacsintatésztát. Oldalanként körülbelül másfél-másfél perc alatt süssük készre a korongokat. Szedjük őket sütőpapírral bélelt tepsire, halmozzuk rá a babragut, és mindegyik tetejére tegyünk egy kupac reszelt sajtot. 230 ºC-ra előmelegített sütőben süssük össze 10 perc alatt.
Jó étvágyat!
Múlt heti hétvégi gasztrónkban sárgarabarackos recepteket mutattunk – egy kis csavarral.
Kiemelt kép: Getty Images