Nem túlzás azt állítani, hogy a füge kiállta az idők próbáját, hiszen régészeti ásatásokon már i.e. 5000 környékéről találtak fügemaradványokat. A gyümölcs termesztéséről először az ókori Rómában számoltak be, ahol 29 különféle fügét termesztettek. A Kis-Ázsiában őshonos kultúrnövény a mediterrán régió egyik kedvencévé vélt, de még a történelemírás előtt jóval messzebbre elterjedt.
A fügefa az egész világon a bőség, a termékenység, a béke és a jólét szimbólumának számított a történelem során.
A görög mitológiában Zeusz fügefává változik a titánok háborúja során. A buddhisták pedig úgy vélik, hogy Buddha egy fügefa alatt ülve találta meg a megvilágosodást.
Ha ez nem lenne elég, a füge a Bibliában is komoly nyomot hagyott, elterjedt nézet szerint valójában a füge volt Ádám és Éva Édenkertjének gyümölcse, nem pedig az alma. Az első sportolók fügét ropogtattak az edzések előtt, sőt a győztesek babérkoszorúja is fügéből állt. A Biblia mellett sok más ősi szöveg is említi a fügét, a görögök és a rómaiak mellett állítólag Kleopátra is rajongott a luxus csemegéért.
Miért szeretjük a fügét?
A gyönyörű, lilás vagy zöld színű, duzzadó gyümölcs sok művészt is megihletett, de az átlagember minden bizonnyal különleges íze miatt szereti. A friss füge nyár végétől kora őszig kapható, a szárított változat viszont egész évben fogyasztható. Sokoldalúsága miatt a konyhában is a kedvencek közé tartozik.
1. Rostban gazdag
A füge kiváló élelmi rostforrás, segíti az emésztést és segít fenntartani az egészséges testsúlyt.
2. Vitaminbomba
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: Magas az A-, B1-, B2- és K-vitamin tartalma, és fogyasztása ajánlott a kálium-, magnézium- és kalciumtartalma miatt is, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez.
3. Kiváló antioxidáns
A füge antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
Házi fügelekvár recept
Szeretjük nyersen, salátába, grill húsokhoz vagy süteménybe, de a házi fügelekvár is olümposzi csemege. Az alábbi könnyű receptet bárki elkészítheti, és sokoldalúan felhasználhatja.
A lekvárt ugyanis nem csupán kalácsra vagy pirítósra kenhetjük, de tökéletes kiegészítője sajttálaknak és mázként is betehetjük különböző húsokhoz.
Hozzávalók:
- 1 kg friss füge, megmosva és negyedelve
- 1 csésze kristálycukor
- 1/4 csésze citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
A negyedekre vágott fügét tegyük egy nagy lábosba. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, keverjük össze. Hagyjuk állni a keveréket körülbelül 30 percig, hogy a füge kiengedje a levét.
Ezután közepes lángon forraljuk fel a fügekeveréket, majd vegyük vissza a hőmérsékletet, és időnként megkeverve hagyjuk főni 45-60 percig, vagy amíg a keverék a kívánt állagúra be nem sűrűsödik. A főzés utolsó 10 percében adjuk hozzá a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
Óvatosan öntsük a forró lekvárt a sterilizált üvegekbe, de hagyjunk egy kis helyet a tetején. Zárjuk le az üvegeket, és tegyük őket 10 percre forrásban lévő vízbe.
Végül hagyjuk teljesen kihűlni az üvegeket, mielőtt hűvös, sötét helyre pakolnánk azokat. Felbontás után tartsuk a lekvárt hűtőben, és néhány héten belül használjuk fel.
Kulináris trükkök Európából
A füge ősidők óta része Európa kulináris hagyományainak, alább néhány ötlet, hogyan élvezik a füge fogyasztását a kontinensen.
Olaszország
A friss fügét gyakran párosítják a prosciuttóval klasszikus antipastóként, azaz előtélként, mely ötvözi az édes és a sós ízeket. A fügebefőtt az olasz háztartásokban is alapvető fontosságú, sajtokhoz vagy péksüteményekhez fogyasztják.
Franciaország
A franciák süteményekben szeretik a fügét, gyakran mandulával és mézzel kombinálva. A fügéből füge tapenade is készül, amely finom olajbogyóval és kapribogyóval készült kence.
Spanyolország
Spanyolországban a füge a desszertek, például a fügetorta kulcsfontosságú összetevője, de sós ételekben, például sült húsokban és pörköltekben is használják.
Görögország
A fügét általában szárítják és harapnivalóként fogyasztják, vagy sütéshez használják, például olyan ünnepi finomságokban, mint a Christopsomo (karácsonyi kenyér).
A füge nem csak gyümölcsként finom, a bőrünk is ragyogó lesz tőle.
Kiemelt kép: Getty Images