Salátának, bruschettának, jégkásának készítettük el!

Ha te is tűkön ülve vártad, hogy végre megérkezzen a finom, hazai görögdinnye a boltokba, nem vagy egyedül. A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy nincs nyár görögdinnye nélkül, nem igaz? Bár a görögdinnye nagy előnye (feltéve, hogy jól be van hűtve és nem is kásás még), hogy magában is ideális nyári frissítő, egy-két fűszerrel, esetleg sós fogásokkal kiegészítve pedig hihetetlenül sokoldalú alapanyag lesz belőle. Majdnem mindegy, milyen formában tálaljuk másoknak: pukkadásig eszi belőle magát kicsit és nagy.

Ma három könnyed nyári receptet hozunk, amik között mindenki megtalálja idei kedvencét.

Csirkesouvlaki mentás, paradicsomos görögdinnye-salátával

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csirkecombfilé,
  • olaj
  • bors
  • oregánó

A salátához:

  • 1 kg görögdinnye
  • 10 dkg sárga koktélparadicsom
  • 1 csokor menta
  • 10 dkg salátakeverék
  • 1 dl olívaolaj

 A felkockázott csirkecombot ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, összeforgatjuk olajjal, majd nyársra húzzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 220 C-ra előmelegített sütőben megsütjük 20-25 perc alatt. Közben a salátához a görögdinnyét meghámozzuk, kockákra vágjuk, összekeverjük a felezett koktélparadicsomokkal, az aprított mentával, a salátával, valamint az olívaolajjal. A salátával tálaljuk a nyársakat.

Görögdinnyés, fetás bruschetta

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 40 dkg magozott görögdinnye
  • 15 dkg feta sajt
  • 20 dkg friss paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet só
  • 8 szelet ciabatta

A görögdinnyét és a paradicsomot felkockázzuk, belemorzsoljuk a fetát, ráöntjük az olajat. Megszórjuk csipet sóval, és az egészet összekeverjük. A pirított kenyérrel tálaljuk. Tipp: Aprított petrezselyemmel vagy mentalevéllel tovább ízesíthetjük.

Görögdinnyés jégkása mentával

Recept: Balázs Barbi, fotó: Getty Images

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 1 kiló görögdinnye (ennyi a hús súlya)
  • kevés menta vagy citromfű

A görögdinnyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a mélyhűtőben megfagyasztjuk. Ha keményre fagyott, aprítóba dobjuk a kockákat és adunk hozzá pár menta vagy citromfű-levelet. Az aprító segítségével jégkását keverünk belőle. Poharakba töltjük, friss mentával vagy citromfűvel tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.

Miért éppen görögdinnye?

Nem véletlen, hogy a görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, hiszen mindent tud, amire az embernek a forróságban szüksége van. Magas víztartalma miatt remekül oltja a szomjat, ugyanakkor egy nagyobb adag (esetleg némi fetával kiegészítve) könnyű nyári ebédnek is elmegy, mert laktat, de nem nehezít el. A dinnyét érdemes enyhe vízhajtó hatása miatt is fogyasztaniuk azoknak, akik ödémára hajlamosak, rosttartalmáért és sok-sok vízben oldódó vitaminért mindenki hálás lehet neki.

Múlt heti hétvégi gsztrónkban szuper babos recepteket olvashatsz.

Kiemelt kép: Getty Images