A hideg leves a legjobb, amit kánikulában ebédre, vacsorára, de akár reggelire is fogyaszthatunk, mert laktat, hűsít, hidratál, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Bár ami engem illet, gyakorlatilag bármilyen időjárási viszony mellett képes vagyok meleg ételt enni, a legtöbben azért mégis úgy vannak vele, hogy a mostanihoz hasonló kánikulában csak a könnyed és lehetőleg hideg ebédek esnek jól.

A hűtés ebben a pár napban szezonális hozzávalóvá növi ki magát, ezért ma három olyan receptet hozunk, amiben azok hűvössége, na meg nagy folyadéktartalma a közös. 3 igazán hűsítő, frissítő leves következik. 

1. Citromos kovászosuborka-krémleves joghurtkockákkal

Citromos kovászosuborka-krémleves joghurtkockákkal (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 darab kovászos uborka és a leve (4-5 dl)
  • 1 csokor kapor
  • 3-4 dl víz
  • frissen őrölt bors
  • 1 citrom facsart leve
  • 3 dl natúr joghurt

A kovászos uborkát alaposan összeturmixoljuk a levével és a kaporral. Vízzel hígítjuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, citrom levével ízesítjük. Alaposan behűtjük a levest. A joghurtot jégkockatartóba/szilikonos bonbonformába adagoljuk, kifagyasztjuk. Tálaláskor a levesbe adagoljuk.

2. Sült paprikás gazpacho 

A hideg levesek királya: sült paprikás gazpacho (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg kápia paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 20 dkg uborka
  • 5 dkg száraz kenyér (1-2 napos legyen)
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 dl víz
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • bors

A kápia paprikákat (egy kivételével) tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 250 C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percet a forró sütőben. Hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a csumájukat. Daraboljuk fel a paradicsomot, uborkát (ebből is tegyünk félre keveset). Adjuk a keverékhez a kicsumázott sült paprikát, a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított vörös- és fokhagymát, a vizet, 1 evőkanál ecetet, 2 evőkanál olajat, a bazsalikom nagy részét, majd turmixoljuk össze.

Sózzuk, borsozzuk. A maradék uborkát és paprikát vágjuk fel egészen apró kockákra, keverjük el a maradék, felaprított bazsalikommal és a maradék olívaolajjal, ecettel. Hűtve tálaljuk a levest, kanalazzunk rá az uborkás-paprikás keverékből. 

3. Csilis sárgabarack-krémleves 

Csilis sárgabarack-krémleves (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg magozott sárgabarack
  • 1-3 darab csilipaprika (attól függően, mennyire akarjuk csípősre, illetve milyen paprikánk van)
  • 5-10 dkg cukor (a barack édességétől, illetve ízléstől függően)
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 2 dl főzőtejszín

A sárgabarackot 1-1,2 liter vízben a csilivel, a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük főni. Amikor megpuhult a gyümölcs (nagyjából 30 perc), kihalásszuk a csilit, és a levest összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a hűtőben hidegre hűtjük tálalás előtt. 

Miért éppen leves?

És hogy miért éppen levest együnk a kánikulai napokon? Egy sor nyomós érv van rá! A hideg levesek remekül hidratálnak, miközben (ha csak átmenetileg is, de) segítenek csökkenteni a test belső hőmérsékletét. Könnyen emészthetők, ugyanakkor (főleg, mivel zöldséges vagy gyümölcsös alapúak)

tele vannak vitaminnal, elektrolitokkal és fontos ásványi anyagokkal,

amelyek szintén fontosak, ha azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott legyen a folyadékháztartásunk.

A hideg levesek emellett többnyire gyorsan elkészíthetők, hiszen legfeljebb a hűtésükre kell több időt szánni, ráadásul egy nagyobb adagot elkészítve napokra le van róluk a gond, csak elő kell kapni a hűtőből.

A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad, ugye?! A dinnye került terítékre.

Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images