Bár ami engem illet, gyakorlatilag bármilyen időjárási viszony mellett képes vagyok meleg ételt enni, a legtöbben azért mégis úgy vannak vele, hogy a mostanihoz hasonló kánikulában csak a könnyed és lehetőleg hideg ebédek esnek jól.
A hűtés ebben a pár napban szezonális hozzávalóvá növi ki magát, ezért ma három olyan receptet hozunk, amiben azok hűvössége, na meg nagy folyadéktartalma a közös. 3 igazán hűsítő, frissítő leves következik.
1. Citromos kovászosuborka-krémleves joghurtkockákkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 darab kovászos uborka és a leve (4-5 dl)
- 1 csokor kapor
- 3-4 dl víz
- só
- frissen őrölt bors
- 1 citrom facsart leve
- 3 dl natúr joghurt
A kovászos uborkát alaposan összeturmixoljuk a levével és a kaporral. Vízzel hígítjuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, citrom levével ízesítjük. Alaposan behűtjük a levest. A joghurtot jégkockatartóba/szilikonos bonbonformába adagoljuk, kifagyasztjuk. Tálaláskor a levesbe adagoljuk.
2. Sült paprikás gazpacho
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg kápia paprika
- 50 dkg paradicsom
- 20 dkg uborka
- 5 dkg száraz kenyér (1-2 napos legyen)
- 2 dl paradicsomlé
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 2 dl víz
- 2 evőkanál fehérborecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- só
- bors
A kápia paprikákat (egy kivételével) tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 250 C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percet a forró sütőben. Hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a csumájukat. Daraboljuk fel a paradicsomot, uborkát (ebből is tegyünk félre keveset). Adjuk a keverékhez a kicsumázott sült paprikát, a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított vörös- és fokhagymát, a vizet, 1 evőkanál ecetet, 2 evőkanál olajat, a bazsalikom nagy részét, majd turmixoljuk össze.
Sózzuk, borsozzuk. A maradék uborkát és paprikát vágjuk fel egészen apró kockákra, keverjük el a maradék, felaprított bazsalikommal és a maradék olívaolajjal, ecettel. Hűtve tálaljuk a levest, kanalazzunk rá az uborkás-paprikás keverékből.
3. Csilis sárgabarack-krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg magozott sárgabarack
- 1-3 darab csilipaprika (attól függően, mennyire akarjuk csípősre, illetve milyen paprikánk van)
- 5-10 dkg cukor (a barack édességétől, illetve ízléstől függően)
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 2 dl főzőtejszín
A sárgabarackot 1-1,2 liter vízben a csilivel, a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük főni. Amikor megpuhult a gyümölcs (nagyjából 30 perc), kihalásszuk a csilit, és a levest összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a hűtőben hidegre hűtjük tálalás előtt.
Miért éppen leves?
És hogy miért éppen levest együnk a kánikulai napokon? Egy sor nyomós érv van rá! A hideg levesek remekül hidratálnak, miközben (ha csak átmenetileg is, de) segítenek csökkenteni a test belső hőmérsékletét. Könnyen emészthetők, ugyanakkor (főleg, mivel zöldséges vagy gyümölcsös alapúak)
tele vannak vitaminnal, elektrolitokkal és fontos ásványi anyagokkal,
amelyek szintén fontosak, ha azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott legyen a folyadékháztartásunk.
A hideg levesek emellett többnyire gyorsan elkészíthetők, hiszen legfeljebb a hűtésükre kell több időt szánni, ráadásul egy nagyobb adagot elkészítve napokra le van róluk a gond, csak elő kell kapni a hűtőből.
A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad, ugye?! A dinnye került terítékre.
Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images