Vitamindús, laktató nyári reggelit készítenél? Próbáld ki Francsics Annamária almás kalácsát, amiért garantáltan rajongani fog az egész család!
Hozzávalók 1 db közepes méretű kalácshoz:
1 csomag szárított élesztő (7 g) | 1 teáskanál kristálycukor | 2,5 dl tej | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 5 dkg vaj, olvasztva | csipet só | 1 tojás
A töltéshez: 3 darab piros alma | 5 dkg vaj, olvasztva | 10 dkg kristálycukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 tojássárgája | 1 dl tej
- Az élesztőt futtassuk fel a kristálycukorral elkevert langyos tejben. A lisztet keverjük össze a porcukorral, az olvasztott vajjal, sóval, tojással, végül az élesztős tejjel. Dagasszuk simára a tésztát, majd egy konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra, szaggassunk 8 cm átmérőjű köröket belőle.
- Az almák magházát szúrjuk ki, szeleteljük fél cm vastag körökre. Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, állítsuk az egyik rövidebb oldalára (így az aljától kezdve tudunk pakolni bele).
- Ebbe rétegezzük a tésztát az almával felváltva úgy, hogy a tésztakorongok mindkét oldalát kenjük meg olvasztott vajjal, az almaszeleteket pedig forgassuk meg a fahéjjal elkevert cukorban. Addig rétegezzük, míg megtelik a forma, az utolsó egy tésztakorong legyen. További 10-15 percet pihentessük.
- Fektessük vissza a formát, a kalács tetejét kenjük meg a tojássárgájával elkevert tejjel, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig süssük. Ha úgy látjuk, hogy nagyon pirul a teteje, fedjük le fóliával. Langyosan, egy pohár hideg tejjel a legfinomabb.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 3553 KCAL/EGÉSZ KALÁCS
Recept: Francsics Annamária
Fotó: Kiszler János