Francsics Annamária receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Vitamindús, laktató nyári reggelit készítenél? Próbáld ki Francsics Annamária almás kalácsát, amiért garantáltan rajongani fog az egész család!

Hozzávalók 1 db közepes méretű kalácshoz:

1 csomag szárított élesztő (7 g) | 1 teáskanál kristálycukor | 2,5 dl tej | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 5 dkg vaj, olvasztva | csipet só | 1 tojás
A töltéshez: 3 darab piros alma | 5 dkg vaj, olvasztva | 10 dkg kristálycukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 tojássárgája | 1 dl tej

  1. Az élesztőt futtassuk fel a kristálycukorral elkevert langyos tejben. A lisztet keverjük össze a porcukorral, az olvasztott vajjal, sóval, tojással, végül az élesztős tejjel. Dagasszuk simára a tésztát, majd egy konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra, szaggassunk 8 cm átmérőjű köröket belőle.
  3. Az almák magházát szúrjuk ki, szeleteljük fél cm vastag körökre. Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, állítsuk az egyik rövidebb oldalára (így az aljától kezdve tudunk pakolni bele).
  4. Ebbe rétegezzük a tésztát az almával felváltva úgy, hogy a tésztakorongok mindkét oldalát kenjük meg olvasztott vajjal, az almaszeleteket pedig forgassuk meg a fahéjjal elkevert cukorban. Addig rétegezzük, míg megtelik a forma, az utolsó egy tésztakorong legyen. További 10-15 percet pihentessük.
  5. Fektessük vissza a formát, a kalács tetejét kenjük meg a tojássárgájával elkevert tejjel, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig süssük. Ha úgy látjuk, hogy nagyon pirul a teteje, fedjük le fóliával. Langyosan, egy pohár hideg tejjel a legfinomabb.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 3553 KCAL/EGÉSZ KALÁCS

Recept: Francsics Annamária
Fotó: Kiszler János

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2015/07. lapszámában jelent meg.